Nutanix

Nutanix heeft een probleem – niet alleen met de Nasdaq

Op 17 maart is er een nieuw probleem ontstaan voor Nutanix omdat een van de kopstukken van het bedrijf plotseling is vertrokken. Die melding volgt op berichten dat het bedrijf jarenlang software heeft gebruikt voor andere doelen en het opschorten van de publicatie van de kwartaalcijfers.

Er is dus een probleem met software. Iedereen heeft deze quote letterlijk overgenomen

certain evaluation software from one of its third-party providers was used instead for interoperability testing, validation and customer proofs of concept over a multiyear period

Wat dat precies betekent is nog niet bekend. Door het citeren kan niemand beschuldigd worden iets verkeerds te hebben gezegd of gesuggereerd.

De “ontdekking” van deze fout heeft er toe geleid dat de kwartaalcijfers van het bedrijf niet zijn voorzien van de verplichte handtekeningen van de auditors. Ze zijn wel gepubliceerd en beleggers waren minder blij, ondanks het feit dat de omzet was toegenomen. Over het netto resultaat is gezwegen en dat heeft alles te maken met software. Men verwacht namelijk dat dit gebruik van de evaluatie versies afgestraft zal gaan worden door in ieder geval de leverancier van de software.

SEC

Het ontbreken van de geldige kwartaalcijfers is voor de beurs Nasdaq reden het bedrijf formeel in gebreke te stellen. Voor een notering aan die beurs gelden de SEC regels en die zijn nu overtreden. Binnen 60 dagen moet Nutanix nu aangeven weer compliant te worden, dat betekent over goedgekeurde kwartaalcijfers te beschikken. Als het bedrijf daar neit in slaagt volgen sancties. Van de beurs verwijderd worden is er daar een van.

Schadeclaims

Voor Nutanix is de sommatie van Nasdaq het kleinere probleem. De echte dreiging is evenmin de schadeclaim voor het gebruik van foute software. Het echte probleem is dat klanten beslissingen hebben genomen op basis van advies door illegaal gebruikte software. Dat is om twee reden niet acceptabel. Ten eerste had dat pakket mogelijk eens minder functionaliteiten dan gecommuniceerd. De andere reden is dat veel afnemers zelf risico lopen op de vingers getikt te worden als zij indirect van illegale software gebruik hebben gemaakt.

Dit is in ieder geval voer voor juristen. Daarnaast roept dit de nodige vragen op over de professionaliteit van deze notoire geldverbrander die nog steeds hoopt op een exit. Wie weet hebben mogelijke kopers die professionaliteit op andere vlakken geconstateerd en daarom de onderhandelingen stopgezet.

Share