OEM storage daalt en ODM stijgt?

HDDAfgelopen week stond hier dat IDC een ziet dat de markt voor external OEM storage daalt, nu blijkt in de cijfers verstopt te zitten de constatering dat ODM storage juist stijgt. Dat illustreert weer eens hoe lastig is is de storage markt te doorgronden.

OEM daalt

De teneur van de IDC rapportage was dat de markt voor OEM storage daalt. Alle grotere merken hebben het afgelopen kwartaal de omzet ten opzichte van het voorgaande jaar zien dalen. Een dergelijke daling was er ook in het eerste kwartaal. Er zijn geen indicaties dat de vraag het lopende derde kwartaal een groei laat zien.

Huawei

Er is een merk dat opvalt tussen alle dalers en dat is Huawei. De Chinese fabrikant lijkt vooral te groeien op de eigen thuismarkt. Als het merk daar groeit kan dat twee dingen betekenen. Die markt groeit sterk voor iedereen, of Huawei verovert marktaandeel op de andere niet Chinese aanbieders. Dat laatste lijkt het geval te zijn. Maar daarvoor moet diep in de kwartaalcijfers van Dell EMC en consorten worden gedoken om dat boven tafel te krijgen.

Een ander partij die de omzet zag groeien was IBM. Maar daarvan wordt beweerd dat de groei een correctie is voor voorgaande slechte kwartalen.

ODM storage

Tot zover gaat het over external OEM storage. De markt voor ODM storage lijkt nogal een ander beeld te laten zien. IDC stelt dat de omzet daarvoor het afgelopen kwartaal met maar liefst 64,1 procent is toegenomen. ODM storage is bijna uitsluitend storage bestemd voor de grote cloud aanbieders, de hyperscalers.

Met het toevoegen van de ODM storage cijfers zijn die van OEM beter te begrijpen. De daling van omzet voor de OEM systemen heeft niet te maken met verzadiging. Het is evenmin iets dat door het Corona virus wordt ingegeven. Het is de verschuiving van on premise en eigen datacenters naar de cloud van data dat de krimp verklaard.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *