chips

Ook Baidu: meer Chinese bedrijven geven toe chips te hamsteren

Van Huawei was het al langer bekend, nu geeft ook Baidu toe op grote schaal chips ingekocht te hebben met het oog op komende sancties. Er kan inmiddels geen twijfel over bestaan dat alle Chinese afnemers dit hebben gedaan. Evenzo is het een robuuste verklaring voor de onvoorziene wegval van vraag en prijsdalingen van chips.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van Baidu hebben analisten uiteraard gevraagd of de nieuwe Amerikaanse exportbeperkingen voor chips het bedrijf raken. Daarop is schijnbaar onder andere dit antwoord op gekomen:

So, the short answer to your question is that, you know, we think the impact is quite limited in the near future. You know, here are the reasons. So, first of all, you know, as of today, a large portion of our AI Cloud business and even wider AI business does not rely too much on the highly advanced chips. And secondly, you know, for the part of our businesses that need advanced chips, we have already stocked enough in hand, actually, to support our business in the near term.

Dit antwoord sluit naadloos aan op wat medewerkers van Huawei al eerder hebben aangegeven. Dat bedrijf heeft op ongekend grote schaal en via meerdere “routes” chips ingekocht om de impact van de Amerikaanse sancties op te vangen. Daardoor heeft het bedrijf nog ruim een jaar kunnen doordraaien. Uit de cijfers van het bedrijf valt dat amper op te maken en dat heeft zo zijn redenen. Het zegt natuurlijk ook het nodige over de  manier waarop dit soort beursgenoteerde bedrijven de beleggers en toezichthouders misleiden.

Vragen stellen

Baidu spreekt er dus wel over. Dat kan komen omdat de pers en analisten ondertussen weten wat de impact van de leveringsboycot hoort te zijn en daar meer over willen horen. Zij stellen vragen en het is beursgenoteerde bedrijf kan dan onmogelijk het onderwerp taboe verklaren.

Het on the record antwoord is ook dusdanig dat hier geen sprake is van een improvisatie. Men verwachtte dit type vragen. De komende periode zal dit wel vaker de pers halen: beursgenoteerde Chinese bedrijven die doen alsof er weinig aan de hand is, omdat men hier allang op was voorbereid. Voorstanders van de boycots zullen hierin een extra bevestiging zien de maatregelen te handhaven.

bron

Share