Ook NetApp en Pure hebben last van negatieve beurswaardering

Eerder deze week werd de negatieve beurswaardering in reactie op de kwartaalcijfers van Nutanix genoemd. De zelfde reactie hebben NetApp en PureStorage gekregen na het publiceren van de kwartaalcijfers vorige week.

Grote verschillen

NetApp en PureStorage zijn twee grondig verschillende bedrijven. De eerste geldt als een van de oudere spelers in de storage markt, PureStorage is een nieuwkomer. Dat NetApp de laatste jaren fors heeft gesneden in de organisatie en producten is meermaals genoemd. In combinatie met acquisities heeft het geleid tot een aanbieder van een breed scala aan storage oplossingen. Van onpremise tot cloud, van legacy tot modern, Net App levert en ondersteunt het. Daarbij kan het gebruik maken van een omvangrijk partnernetwerk. NetApp maakt winst en realiseerde afgelopen kwartaal een netto marge van ruim 15%.

Dat is een groot verschil met PureStorage. Dat heeft een betrekkelijk klein portfolio heeft en trekt zich niets aan van legacy oplossingen. Los daarvan heeft het nog nooit winst gemaakt. De nettomarge bleef vorig kwartaal hangen op meer dan -16%. Zicht op een nettoresultaat is er niet, ook omdat het door de CEO minder belangrijk wordt gevonden dan groei.

Gelijkenis

De bedrijven ljken wel op elkaar als er wordt gekeken naar de beurskoers. In beide gevallen is die sinds het begin van dit jaar ongeveer met de helft toegenomen. Dat terwijl de winstgevenheid van de twee toen ook al niet wezenlijk anders was. Beiden zijn na bekendmaking van de kwartaalcijfers meerdere procentpunten aan waarde verloren. Dat leidde tot reacties als zou er sprake zijn van negatieve beurswaardering voor alles dat met storage te maken heeft.

Negatief is het op het eerste gezicht zeker, maar het is bovenal winstneming door speculanten. Dat doet de storagesector en dan vooral de medewerkers in die bedrijven met eigen aandelen de nodige pijn. Voor een gezonde ontwikkeling en bijvoorbeeld focus op winstgevendheid is het echter wel een goede en noodzakelijke fase waar de bedrijven door moeten.

Share