Over de toekomst van tape – ook “airgapped” als USP

      Comments Off on Over de toekomst van tape – ook “airgapped” als USP

Lto-4x tapeOp BlockandFiles staat een artikel over de toekomst van tape dan daarbij wordt uiteraard ook een USP benoemd. Het artikel is voorzien van links naar de bronnen en daarom de moeite van het lezen waard. De auteur is echter een belangrijker USP vergeten te noemen.

Ook Storage Nieuws schrijft met enige regelmaat over tape. Het is een medium om data op te slaan, met name voor de langere termijn. Het is ook niet meer bedoeld om de data regelmatig te raadplegen. Dat was in de jaren 90 van de vorige eeuw nog anders. Toen werd tape als back-up ingezet bij gebrek aan alternatieven. Dat betekende ook dat de banden niet alleen beschreven, maar ook frequent gelezen moesten worden.

Tape voor koude opslag

Anno 2020 is het gebruik van tape fors anders. Om te beginnen zijn er nu meer mogelijkheden om data op te slaan. Tape is daardoor het medium geworden dat uitsluitend voor archiving of koude opslag wordt gebruikt. Data die incidenteel moet worden geleden of aangevuld staat tegenwoordig in een cloud omgeving of een aparte disc array. Die lauwe opslag heeft vooral een hogere leessnelheid dan tape.

USP – prijs

Het grote voordeel van tape boven elke ander vorm van data storage is de prijs. Het eerder genoemde artikel wijst daar ook op en noemt het zelfs als grootste voordeel boven harde schijven. Direct gelinkt aan de prijs is de capaciteit. Vooralsnog is tape het medium dat met de grootste opslagcapaciteit per unit. De roadmap voor capaciteit is een paar maanden terug op dit blog nog beschreven.

De vergeten USP – “airgapped”

Maar er is nog een USP. Die is op BlockandFiles niet genoemd, terwijl het steeds belangrijker wordt. Tape is al jaren het enige medium dat door de werking veel minder kans maakt door malware, en dan vooral cryptoware besmet te worden. Een tape wordt na beschrijven immers uit de machine gehaald. Er is geen internet of netwerk verbinding tussen de data op de tape en de rest van de IT. De term die daarbij hoort is “airgapped”.

Het is deze USP die er voor zorgt dat de vraag naar tape ook voor de nabije toekomst gegarandeerd is. De markt wordt kleiner, dat is duidelijk. Maar verdwijnen is nog niet aan de orde.

Share