geheugen-DRAM

Prijsdalingen voor DRAM en NAND voorspeld, maar nu al zichtbaar

Na maanden van prijsverhogingen geven fabrikanten nu aan dat voor het komend jaar prijsdalingen van DRAM en NAND mogelijk zijn. Opvallend is dat die prijzen nu al voorzichtig lager worden.

JIT verstoord

Over de prijsverhogingen van IT componenten is erg veel te doen. Autofabrieken leggen de lopende banden stil omdat er geen IT onderdelen op voorraad zijn. Werken volgens het JIT principe gaat niet meer op nu productie en transport verstoord zijn.

Ook in andere sectoren waar IT nodig is komt het tot vertraging en productiestilstand. Makers van alle soorten IT onderdelen geven Covid-19 en logistiek de schuld. Tegelijk kan iedereen zien dat de winsten van Samsung, Micron en Co hoger zijn dan ooit te voren. Intel vraagt doodleuk miljarden om een fabriek te bouwen. Dat is geen investering voor een marginale business. Het illustreert dat er naast de echte problemen de markt over de volle breedte ook bewust wordt gemanipuleerd.

Varkenscyclus

Dat verschijnsel is helaas kenmerkend voor de IT sector. Producenten van DRAM en NAND modules zijn daar een extreem voorbeeld van. Het draaiboek van de uitbuiten van de varkenscyclus is daar keer op keer zichtbaar. De afgelopen 18+ maanden was er een variatie op dat thema. Naast de handelsoorlog heeft Covid-19 daar voor extra marge en winst gezorgd. De prijzen zijn van een zeer laag punt sneller dan ooit daarvoor op een te hoog niveau uitgekomen.

Bij hoge prijzen en marges neemt de productie steeds meer toe, tot het moment dat de markt weer verzadigd is. Dan volgt vraaguitval en imploderen de prijzen weer. Dat er de afgelopen periode dan ook voorzichtig is gehint op prijsdalingen voor DRAM en NAND komt daarom niet als een verrassing. Het is een onvermijdelijke ontwikkeling.

Daarbij valt wel op dat de prijsdaling voor Q1-2022 waar de fabrikanten de aandeelhouders en pers over infomeren nu al zichtbaar wordt. De termijnprijzen voor dit kwartaal (Q4-2021) gaan nu al met een procentpunt of meer per weekdeel naar beneden.

Share