Pure Storage doet AFA update – de FlashArray//C

      Comments Off on Pure Storage doet AFA update – de FlashArray//C

Pure Storage AFAPure Storage heeft vorige week, nog voor de cijfers van Dell bekend werden, een update van het serie AFA – All Flash Arrays – aanbod bekend gemaakt. De specificaties van de 100% NVMe QLC oplossingen zijn op papier indrukwekkend. Het helpt te begrijpen waarom Dell een storage probleem heeft.

Update van TLC naar QLC

De twee  veranderingen in de Storage-as-a-Service (SaaS) FlashArray//C modules zijn deze. (1) In  dat in (bijna) alle gevallen het TLC geheugen is vervangen voor QLC. (2)  alles is NVMe. De nadelen van QLC, te weten de betrouwbaarheid en levensduur, zijn hier al eerder beschreven. Het voordeel van dit type NAND is de grotere capaciteit. Als die maar groot genoeg is kan met een ruime overprovisioining de lagere levensduur grotendeels worden gecompenseerd.

Pure stelt een module (“insteekkaart”) met 18,3TB voor dat nog op TLC vertrouwd en twee modellen met QLC. De 24,7TB is al leverbaar de 49TB volgt binnenkort. De modules zorgen er voor dat de 3U, 6U en 9U boxes over enorme storage capaciteiten beschikken. Van 1,3PB voor de kleinste box tot 5,2PB voor de 9U box.

Indrukwekkend

Indrukwekkend is niet alleen de capaciteit. Het gewicht van de boxes neemt ook serieuze vormen aan. Toegegeven, het is nog steeds minder dan een FA met gewone spinning discs. 44 tot meer dan 123 kilo is echter nog steeds iets om rekening mee te houden bij vloer- en rackbelasting.

De prijs voor de AFAs blijft ook opvallen. Het bedrijf hanteert zelf $0,50/raw GB en noemde dat bij de presentatie van de eigen kwartaalcijfers tot 30% goedkoper dan een hybride FA. Bij die prijs is voor het gemak uitgegaan van de totale kosten. De hogere aanschafprijs zou zich al voor een groot deel terugverdienen door een lagere vloerprijs en kosten voor stroom en koeling.

Die laatste kosten zijn absoluut lager en daar profiteert de gebruiker direct van. Dat is niet altijd het geval voor de lagere vloerprijs. Als een Pure Storage AFA in een extern datacenter is ondergebracht gaat die rekensom op. Een aantal van de doelgroepen van deze systemen maakt echter gebruik van eigen reken- en datacentrum faciliteiten. Daarvoor is dus een andere rekensom nodig.

Desalniettemin. De performance en capaciteit van de  Pure Storage AFA Arracy//C komen bijzonder aantrekkelijk over. Het zal menigeen aan het denken zetten, niet in de laatste plaats de concurrentie zoals Dell.

Share