Pure Storage: Dell en NetApp verantwoordelijk voor slechte cijfers

      Comments Off on Pure Storage: Dell en NetApp verantwoordelijk voor slechte cijfers

Pure Storage heeft afgelopen vrijdag – niet voor het eerst – de beleggers teleurgesteld. Het kwartaalverlies was 8% slechter dan de beurs had ingecalculeerd en de omzet bleef ook enkele procentpunten achter. Bijzonder is de verklaring die Pure Storage heeft gegeven. Het bedrijf wijst Dell EMC e NetApp aan als partijen die op dit moment de markt verzieken.

Nieuwe route

Het bedrijf heeft, door met het beschuldigende vingertje naar Dell EMC en NetApp te wijzen, een nieuw route ingeslagen. Tot nu toe werd elk kwartaal gewezen op de double digit toenames van grote klanten en het aantal renewals. Dat beleggers al langer vraagtekens plaatste bij dat betoog werd genegeerd. Nu is het bedrijf op alle punten achtergebleven bij de verwachtingen dus moet iets anders worden gecommuniceerd. De CEO van Pure Storage, Charlie Giancarlo, heeft volgens de notulen van de analisten call aangegeven dat de twee grote Amerikaanse concurrenten de afgelopen twee kwartalen de prijzen met double digits hebben verlaagd. Dat maakt concurreren en orders binnen halen extreem lastig.

Opmerkelijk

Als er daadwerkelijk sprake is van een prijsval in die orde van grote is het op z’n zachtst gezegd opvallend. Waarom heeft het hier het vorige kwartaal de markt dan niet op gewezen? Een dergelijk signaal had ook door andere spelers in de markt gegeven kunnen worden. Dat is niet gebeurd of opgevallen. Opmerkelijk is ook dat Pure Storage problemen signaleert in het VK (Brexit!) en Japan. Dat de eerste markt lastig is klinkt logisch, maar Japan? Wat Pure Storage beschrijft komt weinig geloofwaardig over. Zoals elders al is geschreven is er bij Pure Storage wellicht iets anders aan de hand. Dat heeft te maken met het bereiken van het plafond. De meest logische klanten zijn nu binnengehaald. Nu moet het bedrijf op zoek naar andere marktsegmenten, waar het minder indruk maakt.

Het aandeel maakte pal na de bekendmaking een flinke duikeling, bijna 23% van de waarde verdampte in minder dan een uur. Het duurde tot vrijdag nabeurs eer een licht herstel optrad. Toch ging het aandeel met een verlies van meer dan 15% het weekend in, terwijl NYSE en NASDAQ positief afsloten. Dat de banken de waardering voor het aandeel niet hebben aangepast wekt de verbazing. Schijnbaar overheerst de indruk dat Pure Storage voor de langere termijn een goede investering is. Dit hoewel het inmiddels minder waard is dan tijdens de beursintroductie eind 2015 en nog nooit winst heeft gemaakt.

Share