Rugged – trend of niche?

      Comments Off on Rugged – trend of niche?

ruggedDe afgelopen week is een aantal persberichten verspreid over harde schijven die tegen een stootje kunnen. Een Engelse term hiervoor is rugged. Zijn rugged discs een nieuwe trend of is het een niche markt?

LaCie

De meeste meldingen van rugged discs zijn afkomstig van Seagate en betreffen producten van het merk LaCie. Tot zover bekend heeft LaCie sinds 2005 dergelijke schijven in het assortiment. Het gaat hierbij in ieder geval sinds 2015 om SSD’s. Gewone spinning discs zijn weinig geschikt voor de toepassingen die LaCie claimt te faciliteren.

Dat de meldingen er afgelopen week uitgingen was geen toeval. Het was minder de IFA en vooral de IBC die de schijvenmaker wil benutten aandacht te krijgen voor snelle portable harde schijven die tegen een stootje kunnen en in een (spat)waterdichte behuizing zijn ondergebracht.

De bezoekers van de IBC (media en entertainment profi’s) zijn een logische doelgroep voor dit soort externe harde schijven. Het publiek op de consumentenbeurs IFA is dat veel minder. Daar zijn Seagate, Western Digital en Co aanwezig, maar dan met het hele assortiment. Slechts een fractie van de bezoekers zal zich voor rugged schijven, of de equivalenten van de concurrentie, zoals de Extreme serie van SanDisk, interesseren. De prijs is een horde. Rugged is duurder dan  een externe harde schijf als back-up of een grote usb stick. In het bedrijfsleven gaat het zelfde op. Rugged externe schijven lijken derhalve een niche product voor een duidelijk omkaderde doelgroep en geen nieuwe trend.

Share