Samsung – het nieuws dat niet zal verbazen

      Comments Off on Samsung – het nieuws dat niet zal verbazen

Het belangrijkste storage nieuws van deze week is het tegenvallende resultaat van Samsung. De Zuid Koreaanse gigant heeft vrijdag ochtend lokale tijd bekend gemaakt dat de kwartaalwinst tot 56% lager kan uitvallen dan een jaar geleden. Tegenvallende vraag naar DRAM en NAND is de belangrijkste oorzaak.

Het nieuws heeft op de beurs nog weinig indruk gemaakt. Een koersdaling van 1,2% kan een indicatie zijn dat de beurs al op het slechte nieuws was voorbereid. Voor de rest van de markt kan het eigenlijk niet meer een verrassing zijn dat de verkopen onder druk staan.

Het verhaal is inmiddels bekend. De verkopen van de meeste hardware staat onder druk. Of het nu gaat om smartphones of servers, de vette jaren met extreme double digit groei zijn voorlopig voorbij. Dat komt op zijn beurt door de combinatie van marktverzadiging. Een te groot aanbod en de handelsoorlog tussen de Washington en Beijing.

De melding van Samsung helpt ook het recente bericht over de Japanse problemen bij Toshiba en Western Digital in een betere context te plaatsen. Als daar de productie 6 Exabytes wegvalt klinkt dat als een omvangrijk probleem. Als korte tijd later Samsung moet toegeven dat de vraag naar DRAM en NAND chips wel heel erg onder druk staat bevestigt dat de aanname dat het probleem in Japan geen serieuze impact kan hebben op de prijs en aanbod.

Het bredere plaatje verdient inmiddels ook een bijstelling. Tot de tweede helft van 2020 zal de prijsdruk op beide soorten geheugen chips blijven duren is nu de verwachting. Over het verder terugschroeven van productie wordt geen woord gerept. Voor de prijzen van complete systemen en componenten zou dat eveneens impact moeten hebben. Ook dat zal niemand meer mogen verbazen.

Share