Samsung-PM9A3-800

Samsung houdt vast aan TLC voor DC SSD’s

Samsung heeft vorige week een aantal nieuwe SSD’s voor datacentergebruik gelanceerd en de maken gebruik van TLC NAND. Dat is niet het enige dat opvalt aan deze productlancering.

Het bericht van Samsung noemt vier punten die de aandacht verdienen. Ze illustreren welke ontwikkelingen er zijn. Het valt ook op dat niet elke innovatie nu al wordt  toegepast in producten.

TLC

Het eerste dat aan de specificaties opvalt is dat Samsung geen QLC gebruikt, maar vasthoudt aan TLC. Voor SSD’s die zwaar en langdurig worden belast is dat een goede keuze. De kans op fouten tijdens de processen bij QLC zijn onafwendbaar kleiner.

Samsung heeft eigen QLC NAND, maar lijkt dat vooralsnog niet actief te positioneren als oplossing voor delen van de zakelijke markt. Daarmee onderscheid het bedrijf zich van Micron dat hier wel meer de nadruk op legt. Bijzonder is dat Samsung eerder in de communicatie op de lijn van Micron zat. Waarom dan toch nu dit marktsegment met TLC wordt bediend is niet duidelijk. Als de vraag doorslaggevend is geweest dan is het natuurlijk interessant te vernemen waarom QLC door deze gebruikers (vooralsnog) minder bruikbaar is.

Capaciteit

Een van de grote voordelen van QLC ten opzichte van TLC is dat binnen de bestaande formfactors meer capaciteit mogelijk is. Dat de nieuwe PM9A3 serie tot 15TB capaciteit kan hebben is opmerkelijk, als is het niet uitzonderlijk. Deze capaciteit impliceert ook dat Samsung de warmteontwikkeling van deze zware SSD’s onder controle heeft

Garantie

Vijf jaar garantie op een zakelijk te gebruiken SSD. Klinkt normaal, is het niet. Maar dan wel om een andere reden dan de lezer verwacht. Het punt zal zijn dat deze SSD’s minder lang zullen worden ingezet. Tenzij, en daarover is nog niets gecommuniceerd, Samsung met deze melding het signaal afgeeft dat het inziet dat korte life cycles niet langer te verantwoorden zijn. Lange garantie als onderdeel van een duurzamere omgang met grondstoffen en eindproducten.

EDSFF

Tenslotte is er nog het aantal uitvoeringen. In deze serie Samsung SSD’s zitten ook EDSFF modellen. De FF speciaal ontwikkeld voor datacenter. Het kan niet anders of die markt begint nu in beweging te komen.

Share