Samsung verwacht kwartaalcijfers die de beurs meevallen

      Comments Off on Samsung verwacht kwartaalcijfers die de beurs meevallen

samsung-semiconductorSamsung heeft maandagavond Europese tijd een bericht uitgestuurd over de te verwachten kwartaalcijfers. De vooraankondiging is door de beurs positief ontvangen. De Zuid Koreanen lijken minder last te hebben van het Covid-19 virus dan werd gevreesd. Toch is niet alles reden voor optimisme.

Omzet en winst hoger

De cijfers waarmee Samsung kwam duiden op een kwartaalwinst die 2,7% hoger kan liggen dan een jaar geleden. Dat zou mogelijk worden door een omzet die 5% hoger uit kan komen. De eerste constatering daarbij is dat de toename van de omzet en winst niet gelijk opgaan. Daar kijkt de beurs niet van op. Het aandeel stond dinsdagmiddag Zuid Koreaanse tijd op iets meer dan 1% winst.

Analisten

Analisten zijn direct in de cijfers gedoken. Zij zoeken vooral naar signalen om de impact van Covid-19 te kunnen duiden. Naast die actuele reden zijn er ook nog andere vragen die zij beantwoord willen zien. Zo blijkt dat dat de lagere koers van de Zuid Koreaanse Won de omzet heeft geholpen. Verder zou er sprake zijn van gezonde vraag naar DRAM geheugen voor datacenters. De vraag naar geheugen voor smartphones zou zich vooralsnog ook positief hebben ontwikkelend.

Het voorbehoud dat hier gemaakt moet worden is dat de pers naar een bron, annex analist, verwijst. Wat betreft de impact van het virus wordt in de pers verwezen naar een quote dat een kwart van de Samsung capaciteit tijdelijk was gesloten. Of dat nog steeds het geval is staat nergens te lezen.

SSD’s

Wat Samsung niet meldt en waar ook door analisten niet op wordt gewezen is de vraag naar NAND en SSD’s. Hier heeft Digitimes een melding over die vooralsnog nergens anders kan worden gevonden. Deze bron stelt dat Samsung de voorraden SSD’s afbouwt.

Nu is al langer bekend dat er veel fabrikanten van NAND en de eindproducten met hoge voorraden zitten. Het was een van de redenen waarom de prijsval het afgelopen jaar zo groot was. De indruk was echter ook dat vraag langzaam herstelde. Als Samsung daadwerkelijk kritisch naar de NAND voorraden kijkt is dat niet omdat de vraagzijde zich positief ontwikkeld. Het is eerder een indicatie dat het zich opmaakt voor vraagstagnatie of zelfs uitval.

Giswerk

Vooralsnog blijft het giswerk of de melding van Digitimes klop. De kwartaalcijfers van Samsung zullen uitsluitsel moeten geven.

Share