Scherp opgemerkt: Toshiba gaat voor MAMR drives

      Comments Off on Scherp opgemerkt: Toshiba gaat voor MAMR drives

Chris Mellor heeft in het jaarverslag van Showa Denko (SDK) gevonden dat het bedrijf sinds 2019 MAMR platters maakt voor Toshiba (link). Hiermee kan Toshiba nu al nearline HDD’s met een capaciteit van 16TB en 18TB produceren. Met MAMR zijn schijven in een standaard behuizing tot 40TB mogelijk.

Jaarverslag

Het jaarverslag van SDK is een goede vondst. Daardoor is nu van alle drie de HDD fabrikanten duidelijk welke technische oplossing zij kiezen om tot HDD met capaciteiten boven de 16TB te komen. De breed gevoerde PMR techniek kan die grens niet beslechten, vandaar dat andere oplossingen zijn gevraagd. Ook Mellor ziet dat de markt nu voor twee oplosingen gaat, HAMR en MAMR.

Daarmee houdt zijn artikel op. Storage Nieuws gaat daar een stapje verder. In het SDK jaarverslag staat namelijk nog een interessante melding over de markt verwerkt. Tussen alle cijfers staat een korte uitleg over de berekening van de 2020 verwachtingen. Er kan makkelijk overheen gelezen worden, omdat de HDD business maar een fractie van de SDK omzet vertegenwoordigd. Bij zowel de omzet als inkomsten prognose staat: “HDs: shipment volumes for data centers expected to be up”. Of bij de circa +15% die het bedrijf verwacht ook wordt uitgegaan van een prijsstijging is helaas niet te achterhalen.

Share