Seagate en SMR – een leerzame SNIA video

      Comments Off on Seagate en SMR – een leerzame SNIA video

pixabay-hard-drive-1348507_640 HDDSeagate levert harde schijven met SMR techniek. Die techniek staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Dit soort schijven presteert in bepaalde devices opvallend slecht. De fabrikanten van harde schijven worden hiervoor ter verantwoording geroepen. Toch waren alle voor- en nadelen van SMR echt al geruime tijd bekend en onderwerp van gesprek bij SNIA.

SNIA conferentie

In mei 2018 hield SNIA de EMEA Software Development Conference. Hier is door hardware vendoren en andere partijen gesproken over de nieuwste technieken, uitdagingen en voortgang. Zo goed als alle talks zijn via YouTube terug te zien. Dat is de regel bij elke SNIA conferentie.

Een van de sprekers tijdens die conferentie was Andrew Kowles, die werkzaam is voor het firmware team van Seagate. Zijn talk werd als volgt geïntroduceerd:

For too long, SMR disks have remained a mystery to everyone but HDD makers. SMR HDDs have unrealized potential because of the veil of secrecy. This presentation will attempt to lift the veil from one major HDD vendor’s perspective [….]

SMR feiten

SMR is er al sinds 2014

Snia-Seagate-SMR-aantallen-2018Het verhaal van Kowles is verplichte kost voor iedereen die beter wil begrijpen waarom SMR schijven opeens zo omstreden zijn. Voor menigeen is het een eye opener te zien dat SMR schijven al in 2014 op de markt zijn gekomen. Toegegeven het ging daarbij om zeer kleine aantallen en de cijfers hebben alleen betrekking op de SMR productie van Seagate.

In een markt met drie fabrikanten is het  uitgesloten dat de concurrentie  pas jaren later is begonnen met deze techniek.

Tot 2018 had Seagate meer dan 85 miljoen SMR HDDs verscheept. Bij dergelijke grote aantallen moeten alle bugs en verbeterpunten al bekend zijn geweest. Dit blijkt ook uit het verhaal van Kowles. Hij geeft ook aan dat Google – een van de grote afnemers van SMR – reeds in 2016 op aanpassingen heeft aangedrongen. Dat lijkt een verklaring te zijn voor de sterke toename van aantallen.

SMR Performance en Linux

Snia-Seagate-SMR-aantallen-2018-1Wat in 2018 ook al bekend was, was dat onder Linux de performance van SMR schijven zeer slecht kon zijn. De relativering daarbij is wel dat volgens Seagate in 90% van de gevallen de gebruiker niets zal opvallen. 10% van de gebruikers of gebruiksscenario’s zorgen wel voor problemen. Dat komt vooral voor als het OS Linux is. Dit OS ondersteunt Zone Blocks, maar de Queue depth is gelimiteerd tot 1. De illustratie laat zien wat daar het gevolg van is. Het systeem heeft veel meer tijd nodig om opdrachten te vervullen.

De uitleg in de video is uiteraard veel uitgebreider.

NAS makers blijven de verklaring schuldig

De kennis dat SMR en Linux onder omstandigheden niet de beste combinatie vormde was dus al in 2018 bekend. Het grootste probleem op dit moment lijkt zich voor te doen bij NAS machines. Omdat de meeste daarvan een eigen OS gebaseerd op de Linux kernel hebben roept dit alleen maar vragen op.

Waarom hebben deze fabrikanten de SMR schijven in de lijst van geschikte hardware opgenomen. De HDD makers waren zich bewust van de problemen en hebben de software communities opgeroepen tot een oplossing te komen.

Waren er nooit delegaties van de NAS makers op een SNIA conferentie? Heeft men de SMR schijven zelf wel getest. Of is er zonder nadenken vertrouwd op de communicatie van de drie makers?

Er is inmiddels alle reden voor de schijnwerpers meer op de NAS makers te richten. Vooralsnog blijven zij elke verklaring schuldig waarom zijn SMR schijven zowel Seagate, Kioxia als Western Digital niet nadrukkelijk hebben afgewezen.

Share