Seagate

Seagate komt met 20TB HDD – ook een SMR versie,wel opletten dus

SeagateBij de presentatie van de kwartaalcijfers heeft Seagate aangegeven later dit jaar een 20TB HDD met HAMR, PMR  en SMR technologie uit te brengen. De stap naar deze capaciteit komt later dan verwacht. Het is er ook een waarbij de klant nog beter dan voorheen moet gaan opletten welk type schijf hij installeert.

Goede kwartaalcijfers

Over de kwartaalcijfers van Seagate is al het nodige geschreven. Het bedrijf deed het ook het afgelopen kwartaal beter dan de grootste concurrent. De directie nam zelfs nog de moeite de pers te informeren over de verkoop van HDDs aan China. De aandacht ging daarbij uit naar hoge capaciteit schijven die gebruikt worden voor het minen van cryptogeld. Volgens Seagate is de Chinese markt goed voor ongeveer 5 procent van de omzet. Grote HDDs belanden daar in het tweedehands circuit. Daarmee wist men lastige vragen te voorkomen. Waar men verder ook niet inhoudelijk op inging zijn de vragen van uit de Amerikaanse politiek over het leveren van Amerikaanse technologie aan een reeks blacklisted bedrijven.

20TB

Om beleggers en analisten te paaien maakte het bedrijf wel bekend eindelijk de 20TB schijven op de markt te brengen. De techniek ze te maken is er al een paar jaar. Er zijn ook al geruime tijd testsamples in omloop, maar de introductie verloopt opvallend traag. Daar is een pandemie voor verantwoordelijk zeggen bronnen. Andere bronnen stippen aan dat de voordelen van deze schijven lastiger te verkopen zijn. De stap van 18TB naar 20TB is onlogischer dan de stap van 14TB naar 16TB (of 18TB).

Vraag stimuleren

Dus om de markt toch zo ver te krijgen voor 20TB modellen te kiezen moet Seagate wel wat doen. Waarschijnlijk zal de productie van kleinere capaciteit schijven worden teruggeschroefd. Dat leidt tot betrekkelijk schaarste en daardoor een hogere prijs. Maar als de concurrentie die stap niet zet is dat een slechte keuze.

SMR valkuil vermijden

Wat Seagate in ieder geval wel gaat doen is deze grote schijven als PMR, HAMR en SMR modellen in de markt zetten. De fabrikant zal spreekt over technologie die voor verschillende marktsectoren is bedoeld. Dat klopt. Maar Seagate zal wel heel goed moeten opletten hier niet de “fouten” van Western Digital te herhalen. Dat kan door goede communicatie en vooral duidelijke labelling van de versies. De koper moet uiteraard ook blijven opletten voor deze valkuil.

Share