Seagate kwartaalcijfers onderstrepen belang van nearline HDDs

      Comments Off on Seagate kwartaalcijfers onderstrepen belang van nearline HDDs

t de kwartaalcijfers die Seagate een dag terug presenteerde blijkt dat het bedrijf steeds meer nearline HDDs weet te verkopen. Door deze producten wist het bedrijf de impact van de lockdowns in het afgelopen kwartaal nog enigszins te compenseren. Beleggers waren daar overigens minder van onder de indruk.

Beleggers en minnen

Om met dat laatste te beginnen, de beleggers. Die hebben het aandeel van de hand gedaan. Seagate verloor ruim 8 procent op de beurs. Dat het bedrijf nog wel dividend uitkeert kon het negatieve sentiment niet ombuigen. De halvering van de winst en een daling van de operationele marge van bijna 3 procentpunten in vergelijking met het voorgaande kwartaal zijn dan ook fors. De markt heeft zit door die minnen laten leiden.

Mass Capacity

Voor de niet beleggers is uit de presentatie van de kwartaalcijfers vooral deze sheet interessant. Het laat zien hoeveel HDDs Seagate heeft geleverd en wat de onderverdeling is.

De indeling tussen Mass Capacity en Legacy is eenvoudig te begrijpen. Legacy is alles dat in een gewone computer of consumer device zit. Dat Seagate mission critical storage daar ook toe rekent is eigenaardig. Het gaat echter om een klein deel van de omzet. Mass Capacity is de rest. Dat bestaat vooral uit nearline HDDs waar de (hyperscale) datacenters bij Seagate om vragen.

Het vorige kwartaal zag Seagate de vraag naar Legacy schijven afnemen met ongeveer 10 procent.  (Let op: in capacity, niet in aantallen). Dat heeft niet alleen te maken met de lockdowns. Hierachter zit ook de afnemende, maar langzamer dan menigeen denkt, vraag omdat SSDs voor veel devices een goed alternatief is.

Ondanks de verstoring van productie en logistiek heeft Seagate meer capaciteit van de andere schijven kunnen verschepen. Nogmaals, het gaat om de TB en EB, niet om de aantallen. Het is de vraag naar hoge capaciteit schijven voor met name nearline gebruik die toeneemt. Dat inmiddels 58 procent van de omzet uit dit type schijf komt mag niet worden vergeten. Een jaar geleden was het nog 46 procent.

Verschuiving

Wellicht is die verschuiving de beste illustratie voor de stelling dat de HDD markt in hoog tempo klantgroepen verliest. Hyperscalers en datacenters zijn de gebruikers van vooral nearline HDDs. Daar zit de groei, in ieder geval voor Seagate. De andere segmenten en marktsectoren verschuiven workloads en dataopslag naar die externe omgevingen.

Het wordt minder logisch een uitgebreid storage portfolio voor aan te houden. De tweedeling die Seagate hanteert is dan ook logisch.

Share