Seagate over de toekomst van de harde schijf

      Comments Off on Seagate over de toekomst van de harde schijf

Sinds SSD’s beschikbaar zijn gekomen voor consumenten devices wordt de vraag gesteld wanneer zij de conventionele HDD’s gaan vervangen. Die vraag verstomde twee jaar terug, toen de prijzen van SSD’s de hoogte ingingen. Nu is de markt weer in een andere fase beland. De vraag wordt schijnbaar weer gesteld.

Seagate in context

Chris Mellor gaat in een artikel van 23 september dieper in op de verdringingsvraag. Daarbij baseert hij zich op data van A. Rakers en een presentatie van Seagate. Over Rakers is hier recent nog geschreven. Van Seagate moet de lezer weten dat dit bedrijf geen eigen SSD componenten maakt. In tegenstelling tot Western Digital en Toshiba / Kioxia leunt Seagate bijna uitsluitend op de productie van spinning disks. Dat blijkt vooralsnog geen zwaktebod te zijn. Niet zo lang geleden bleek Seagate op meer positieve aandacht en adviezen van analisten te kunnen rekenen dan WDC.

Producten

Seagate heeft schijnbaar een roadmap met analisten gedeeld waarin de markt en producten tot 2025 staat genoemd. Voor die periode verwacht het bedrijf dat HDD’s uiteindelijk meer dan 50TB opslagcapaciteit gaan krijgen. Dat is dan gebaseerd op schijven met de reguliere 3.5” formfactor.

De enorme toename van capaciteit komt onder andere door gebruik te gaan maken van platters van glas. Om te verhinderen dat de lees- en schrijfsnelheid de capaciteitstoename niet kan bijbenen wordt ook ingezet op het gebruik van multi-actuator koppen (zie ook: link).

Prijzen

Het meest interessante deel van het artikel gaat over de prijzen. Mellor en zo te zien ook Rakers verwijzen naar een aanname dat HDD’s het onderspit zullen delven zodra SSD’s minder dan 5 keer duurder zijn per GB of TB. Die aanname wordt al langer op meer plekken geciteerd en gebruikt. Een onderbouwing daarvan is niet te vinden. Het is dus koren op de molen van Seagate (dat vooral van HDD’s afhankelijk is).

De lijn die Seagate volgt is deze: de onderbouwing van die aanname klopt niet, onze cijfers zijn beter onderbouwd en btw: met de nieuwe technologie worden spinning discs per TB eerder goedkoper dan duurder.

Dat Seagate voorspelt de komende 15 jaar (!) harde schijven blijft maken met de formfactor en volgens een methode die we nu al kennen (HAMR) is dan ook geen verrassing meer. Eens zien of de concurrentie op korte termijn ook een vergelijkbare blik in de keuken laat werpen.

Share