SK Hynix kwartaalcijfers onderstrepen moeilijke DRAM en NAND markt

      Comments Off on SK Hynix kwartaalcijfers onderstrepen moeilijke DRAM en NAND markt

SK HynixWoensdag heeft SK Hynix de kwartaalcijfers bekendgemaakt en daaruit is direct op te maken dat de markt voor DRAM en NAND nog steeds instabiel is. Elke gerapporteerde plus gaat namelijk gepaard met een min. Dat heeft alles te maken met het verschil tussen kwartaal- en jaarcijfers.

Slecht derde kwartaal

Het meest opvallende aan de cijfers van de Zuid Koreaanse chipsmaker is dat het afgelopen kwartaal alle seinen op rood stonden. De omzet met met 6 procentpunten af, de winst met 33 procentpunten en de winstmarge met 7 procentpunten. Onder de streep bleef er 15 procent minder over dan het tweede kwartaal van 2020.

Y-o-Y cijfers wel goed

Maar als wordt gekeken naar de verschillen tussen Q3 van 2019 en van dit jaar dan is er iets heel anders zichbaar, dan staan namelijk alle seinen op groen. En het bedrag onder de streep is ruim twee keer hoger.

Wat is er aan de hand?

Om de cijfers van SK Hynix te kunnen duiden moet in iedere geval naar beide kolommen worden gekeken. Maar het is ook nodig naar meer dan acht opvolgende kwartalen te kijken.

De laatste drie kwartalen zijn natuurlijk beïnvloed door Covid-19 en de problemen om aan de VRC te kunnen leveren. Na een eerste shutdown waardoor wereldwijd de vraag wegviel was er ene periode van herstel. Dat verklaart de goede plussen van Q1 naar Q2 2020.

Q3-2020 heeft echter aangetoond dat een aantal ander problemen nog steeds nadrukkelijk aanwezig is. De vraag naar DRAM en NAND is te laag voor de te grote productie. Dat blijkt nadrukkelijk uit de verminderde marge die SK Hynix rapporteert. De prijzen die het kan vragen staan fors onder druk. Groot gebruikers staan op de rem vanwege de economische onzekerheid. Consumenten in het Westen houden de hand op de knip, als ze al kunnen winkelen. Dat laatste leidt tot een veel lagere vraag naar smartphones en daarmee de vraag nar SK Hynix componenten.

Offensief

SK Hynix heeft wat dat betreft weinig positiefs te melden over markt waarin het opereert. Vandaar dat er in de persberichten extra aandacht wordt geschonken aan de beoogde overname van de Intel productie.

En dan is er nog de poging met een media offensief meer SSD’s te verkopen. Hiermee pleit SK Hynix voor het vervangen van alle (?) harde schijven in datacenters voor SSD’s. Dat zou namelijk substantieel bijdragen aan het reduceren van stroomverbruik en dus CO2 uitstoot. Op zich klopt die claim, maar het komt nu wel heel erg geforceerd over. Vergeet daarbij niet dat in de rapportage over de kwartaalcijfers ook staat dat SK Hynix, los van de korte opleving in Q3-2020, geen herstel van de DRAM en NAND prijzen ziet tot midden 2021.

Share