SSD encryptie – een feature dat door Windows 10 meer aandacht krijgt

      Comments Off on SSD encryptie – een feature dat door Windows 10 meer aandacht krijgt

SSD encryptie Raboud Uni Carlo MeijerEind september heeft Microsoft bekend gemaakt voor de encryptie van data op specifiek SSD’s geen gebruik meer zal maken van de features die de de SSD fabrikanten leveren. Dat is een verstandige stap van Microsoft. Vorig jaar is immers door onderzoekers van de Radboud Universiteit aangetoond dat de standaard beveiliging te wensen overliet.

Onderzoek SSD kwestbaarheden

Het onderzoek van naar de SSD kwetsbaarheden is vorig jaar uitgebreid in de tech pers geweest. Het team heeft de bevindingen ook op de CCC gepresenteerd. Van die presentatie is een meertalige opname op media.ccc terug te vinden. Daarin legt Carlo Meijer hoe zij de softwarematige encryptie in Samsung en Crucial/Micron SSD’s hebben omzeild. Aangezien het om de nummer 1 en 2 van de SSD retailmarkt gaat is de impact van de conclusie groot. Wie zijn SSD wil encrypten en gebruik maakt van Windows 10 heeft een probleem.

Microsoft heeft daarom nu de eigen encryptie tool in Windows 10, BitLocker, aangepast. Die kijkt niet langer naar wat de SSD aanbiedt, maar maakt gebruik van de eigen Microsoft software. Daarmee is het probleem in principe opgelost.

Positief

Hoe vervelend de affaire ook is – vooral Samsung en Micron hebben iets uit te leggen – zijn er ook positieve kanten. De eerste is dat encryptie hierdoor vaker is genoemd in de pers. Versleuteling van harde schijven, in dit geval SSD encryptie, bestaat al lang. Het is een feature dat lang niet door alle fabrikanten voor alle schijfmodellen wordt aangeboden. Met de komst van SSD’s is de implementatie in de firmware een stuk eenvoudiger geworden. Windows 10 ondersteunt encryptie ook beter en maakt het gebruikersvriendelijker dan ooit.

Waarom SSD encryptie?

De onvermijdelijk vraag waarom SSD encryptie kent vele antwoorden. Volstaan kan worden met dit antwoord: Sinds eind mei 2018 heeft iedereen die persoonsgegevens opslaat op een harde schijf een extra reden maatregelen te treffen om misbruik van die data onmogelijk te maken. Die reden heet concreet de AVG (GDPR). Encryptie zoal Bitlocker is een makkelijke en goede manier aan die wettelijke eisen te voldoen.

Share