grafiek-prijzen

SSD shipments voor het kanaal 15 procent gedaald

Trendforce zegt dat het afgelopen jaar de SSD shipments naar het kanaal met 15 procent zijn afgenomen. Deze producten goed zijn voor 35 procent van alle shipments voor dit type storage.

Twee groepen

De retailmarkt voor SSD’s bestaat uit twee groepen bedrijven. Samsung, SK Hynix, Intel en Micron (via het label Crucial) zijn fabrikanten van de NAND die eindproducten aan het kanaal leveren. De tweede groep bedrijven is veel groter. Zijn kopen de componenten in bij de eerste groep. Na assemblage in eigen fabrieken of die van de eerste groep worden de eindproducten van de eigen firmanaam voorzien. Kingston en Adata zijn in Nederland bekende namen uit die tweede groep.

Volgens Trendforce blijft Kingston de grootste aanbieder uit die tweede groep. De nummer twee, Adata komt tot een derde van dat marktaandeel. Na de top 10 is er nog 29 procent “others” die de markt voor het retailkanaal bedienen.

China

Over die onderste helft van de top 10 en alles daarna is niet veel bekend. Het lijkt erop dat hier vooral bedrijven zitten die de Chinese binnenlandse markt bedienen. Problematisch daarbij is dat, zoals eerder opgemerkt, totaal niet duidelijk is voor het Westen welke partijen dat zijn en of de aantallen kloppen. De kans is reëel dat Trendforce het shipment volume voor die groep te laag inschat.

Omdat het totale shipment volume zo sterk schijnt te zijn afgenomen zijn ook andere cijfers lastiger te interpreteren. Zo is niet duidelijk of de A merken door minder te leveren (om welke reden dan ook) zelf het marktaandeel hebben zien toenemen.

TLC, MLC SSD

Maar er is nog iets dat onbenoemd blijft in de melding. Betekent deze daling nu ook dat alle over-voorraden NAND definitief zijn afgebouwd? Zo ja, dan gaan de prijzen van TLC en MLC SSD’s minder dalen de komende periode dan QLC modellen. Want dat de prijzen onder druk staan is wel duidelijk.

Share