SSDs voor enterprises en datacenters – gestage toename van aanbod

      Comments Off on SSDs voor enterprises en datacenters – gestage toename van aanbod

kioxia-pm6-ssdMet de PM6 brengt Kioxia een nieuwe serie SSDs voor enterprises op de markt. Wie op dat gebruiksscenario inzoomt ziet dat er sprake is een gestage toename van het aanbod. En dat terwijl lang niet alle uitvoeringen en merken daar de Nederlandse pers over informeren.

Productdifferentiatie

In het geval van de nieuwste SSD van Kioxia gaat het om een schijf met SAS interface. Alleen dat is al een indicatie voor het gebruik; enterprise toepassingen. De interface maakt een doorvoersnelheid van 24GBit/s mogelijk. De maximale capaciteit van de PM6 modellen verschilt naar gebruik. Modellen voor constante zware belasting zijn 400GB tot 3,2TB. Voor scenario’s waarbij vooral data wordt gelezen zijn er modellen met een capaciteit tot 30,7TB.

Kioxia is niet de enige leverancier die duidelijk een onderscheid maakt van het gebruik van de SSD. Dat doet het door het anapassen van de firmware en mogelijk componenten. Deze productdifferentiatie is daarbij niet vanaf het begin van de SSDs mogelijk. Het lijkt pas de laatste 5 jaar te bestaan. Dat valt ongeveer samen met de komst van MLC en TLC techniek.

Concurrentie en aandacht

Kioxia is zoals gezegd niet de enige met deze aanpak. De concurrentie, zoals Samsung, Western Digital en Kingston heeft in het portfolio ook een duidelijk onderscheid aangebracht tussen SSDs voor endusers en de meer zakelijke toepassingen. Het zakelijk portfolio van deze merken is daarom uitgebreider en vooral complexer dan het consumenten portfolio.

Dat laatste kan echter op bijna permanente aandacht van de pers rekenen. De indruk kan dan ook ontstaan dat voor die markt meer en sneller wordt ontwikkeld dan voor de zakelijke omgevingen. Juist is het echter niet. De ontwikkelingen op de enduser markt zijn vooral overzichtelijker. Een SSD leverancier hoeft voor die markt maar een paar series te onderhouden met maximaal drie interfaces of formfactors (SATA, M22** en PCI-e).

De zakelijke markt is daar echt anders. De vraag of de nieuwste formfactors (denk aan de rulers) direct ondersteund moeten worden heeft grote impact op de productie. Het soort gebruik, het gebruiksscenario, is beduidend minder statisch dan SSDs die in consumenten balnden. De verschillen tussen devices laptops en desktops zijn gering. De afstand tot NAS is iets groter, maar dat is vooralsnog een kleine markt. In de zakelijke omgevingen worden de laatste jaren big data, analytics, AI van kreten omgezet naar processen. Dan blijkt dat firmware en belastbaarheid per gebruik verder kan worden geoptimaliseerd. Dat de overprovisioning per type anders is hoort daarbij.

Wie al die opties naast elkaar zet zie dat het aanbod van zakelijke SSD fors is toegenomen. Dat proces gaat maar door. Inmiddels zijn het niet langer de bekende A-merken die een dergelijk portfolio hebben. De minder bekende merken hebben het inmiddels ook door. Zij  finetunen de SSDs voor bijvoorbeeld enterprises en datacenters omdat er anders  in deze markt geen positie te verkrijgen is.

Share