Tigo_ssd

Stagnatie vraag naar consumenten SSDs

Tigo_ssdOp 2 juli heeft Digitimes geschreven over de geringe vraag naar consumenten SSDs. Dat zou leiden tot prijsdruk voor 3D Nand voor TLC. De prijzen van ander NAND geheugen zou het komende kwartaal stabiel blijven.

Moeilijk te verifiëren.

Zoals zo vaak zijn de berichten van Digitimes in het Westen amper te verifiëren. De bronnen in Taiwan en de VRC zijn bijna altijd anoniem. Slechts als het gaat om persberichten is de zendende partij bekend. Als het gaat om trends isvaak rekening  te houden worden met de mogelijkheid van sturing. Vooral als er wordt gehint op marktverkrapping en prijsverhogingen is dat in het verleden meermaals zichtbaar geweest.

Dat wil niet zeggen dat elke melding van Digitimes over prijsvorming vragen oproept. De melding over de impact van vraaguitval voor consumenten SSDs is namelijk ook vanuit het Westen te controleren. Dramexchange is een van de websites die de retailprijzen bijhoudt. In Nederland kan dat bijvoorbeeld via Hardware.info en in Duitsland is Geizhals.de een website met een zelfde feature.

SSD prijzen

Twee mogelijke oorzaken

De vlakke vraag naar TLC SSDs is inderdaad zichtbaar. In ieder geval zijn de signalen op de Amerikaanse markt onmiskenbaar. Als een consumenten SSD tot 7% goedkoper is dan de voorgaande periode kan dat maar twee oorzaken hebben. Of het model wordt uitgefaseerd en door het dumpen van de voorraden hopen de distributeurs dat proces te versnellen. De andere mogelijkheid is dat de markt pas op de plaats maakt omdat het aanbod groter is dan de vraag.

Als het eerste het geval is, dan is een prijsdaling bij één model of merk zichtbaar. Wat de tabel laat zien is een daling met ~4% tot ~7% bij meerdere merken. Dat wijst op een bredere verstoring van de markt voor consumenten SSDs. Dat lijkt te kloppen met wat Digitimes op basis van anonieme bronnen meldt.

 

(afbeelding van een TIGO SSD, de enige SSD is waarvan de prijs nu stabiel is)

Share