kanarie

Storage als kanarie in de kolenmijn

Storage is voor sommigen saai, voor anderen is het een perfectie indicatie voor de toestand van de IT sector, een kanarie in de kolenmijn dus. Die kanarie heeft de laatste dagen hele duidelijke signalen afgegeven. Het gaat niet goed met de IT sector. Wereldwijd wel te verstaan.

Al eerder is bekend gemaakt door Western Digital, Toshiba en Seagate, dat de verwachtingen voor de rest van 2022 te hoog waren ingeschat. De correcties zijn aanzienlijk en beleggers hebben meegekregen dat voor 2023 de verwachtingen ook niet bijster goed zijn.

Kioxia

Dat het daar niet bij zou blijven viel te verwachten. Minder vraag naar harde schijven kan nooit los worden gezien van de hele IT keten en alle vormen van hardware. Kioxia heeft dat een paar dagen terug laten weten. Het Japanse bedrijf heeft goed met slecht nieuws in een persbericht gecombineerd. Men meldt dat er voor miljarden wordt geĆÆnvesteerd in een nieuwe fabriek in Japan zelf. Tegelijk staat er te lezen dat men vooralsnog afziet van een beursgang van het bedrijf. Die twee meldingen zijn nog positief.

Het derde item dat men noemt draait het verhaal echter om. Kioxia maakt bekend minder producten te kunnen afzetten in China. De handelsboycot en de tegenvallende vraag uit het land nopen tot een aanpassing van de business. Daarom wordt er in Japan gebouwd. De IPO moet achterwege blijven omdat investeerders niet staan te popelen geld te stoppen in een bedrijf dat de groeicijfers neerwaarts moet bijstellen.

Seagate

Het verhaal van Seagate is iets anders, maar ook hier is er een interne component die gelinkt moet worden aan de externe omstandigheden. Het bedrijf spreekt over het schrappen van 3.000 banen. De andere boodschap is dat men van mening is de Amerikaanse exportrestricties ten aanzien van China niet te hebben overtreden.

Wat er niet staat is dat Seagate nu dus fors minder zal zijn gaan verschepen naar China (concreet Huawei). Dat betekent minder omzet en minder ruimte voor innovatie. Dan is het ook logisch dat er banen op de tocht komen te staan.

SK Hynix

Tenslotte kan nog gewezen worden naar SK Hynix. Dat bedrijf halveert de investeringen, waarmee het duidelijk maakt op korte termijn geen herstel van de vraag te verwachten. Deze stap is een reactie op een winstdaling van 60% gedurende het afgelopen kwartaal. Tegelijk wordt gekeken of de bezittingen in China niet van de hand gedaan kunnen worden. Die fabrieken maken weliswaar voornamelijk DRAM, het signaal is ook hier weer duidelijk. De IT sector heeft het ongekend lastig en dat komt niet uit de lucht vallen. De kanarie die storage heet is al twee jaar aan het hoesten.

Share