Storage detail: sluiting in plaats van schroef voor M2 SSD

      Comments Off on Storage detail: sluiting in plaats van schroef voor M2 SSD

asus-sluiting-m2ASUS brengt per heden moederborden uit waarbij de M2 SSD niet meer met schroeven wordt vastgezet maar met een plastic sluiting. Dat kleine onderdeel wordt door een deel van de tech pers omschreven als nieuw en slim. Slim is het zeker, maar nieuw absoluut niet.

HDD bevestigen

Het bevestigen van een harde schijf is altijd een bron van aandacht geweest. Het gaat immers om twee soorten bevestigingen. Bij de 3,5” en 2,5” uitvoeringen zijn er altijd vier schroeven nodig om het schijf vast te zetten in het frame. Een schijf niet goed monteren kan leiden tot trillingen. Erger nog is dat de schijf scheef kan komen te liggen, wat echt niet bevorderlijke is voor de levensduur. Voor dit type schijven zijn er ook plastic geleiderails waarin ze met kunnen worden gefixeerd in een behuizing. Dan zijn de vier schroeven niet meer nodig.

Het tweede soort bevestiging van een harde schijf is de data kabel en stroomvoorziening. Bij ScSI, IDE e SATA zijn dat twee kabels. Ook hier geldt: een slechte montage leidt tot problemen. Daarnaast is de kwaliteit van de kabels een punt van aandacht. Kabels met schade komen vaker voor, wat mede te maken heeft met de prijsstelling.

De komst van flash en de M2

Met de komst van flash storage is via de 2,5” SSD ook de stap naar de M2 formfactor gemaakt. Die is kleiner, lichter en vergt geen aparte kabels meer. De SSD wordt aan een kant in het slot geprikt, zoals ook een insteekkaart of geheugen. De andere kant wordt in de regel met een schroef aan het moederbord gefixeerd.

Vastklikken en een schroef ten opzichte vier schroeven, of twee geleiderails, en twee kabels is een enorme vooruitgang. Montage is makkelijker en sneller. Kans op fouten is geminimaliseerd.

OCP en gereedschapsloos

Maar het kan nog beter. Die ene schroef vereist nog steeds een afstandhouder (extra materiaal) en gereedschap. Beiden zijn binnen het concept van OCP niet welkom. De OCP hardware van hyperscalers kan zonder gereedschap worden gemonteerd en aangepast. Alleen zo is met weinig mensen dat soort enorme gebouwen “in de lucht” te houden.

Dat ASUS (link) met een clip komt die met een kwartslag sluiting de M2 fixeert is dus ook geen primeur. Nog even los van het feit dat Gigabyte dit al ruim een jaar geleden heeft toegepast voor een deel van de modellen.

De plastic clip sluiting voor de M2 heeft zijn dienst allang bewezen in de professionele omgevingen. Daar is zoiets in meerdere maten en uitvoeringen beschikbaar voor meer dan de SSD’s. Sinds de invoering daarvan zijn storingen op oponthoud door gevallen schroeven verleden tijd. Die voordelen zijn bij hardware devices welkom.

Dat de sluiting de norm voor M2 SSD’s gaat worden is dan ook onafwendbaar. Inmiddels komen al de eerste adaptorkaarten op de markt om via een PCIe slot een NVMe of PCIe 4.0 M2 aan te sluiten die van die sluiting gebruik maken. Overigens is bij dit soort clips nog geen sprake van een model. Elke moederbord leverancier heeft voorlopig een eigen variant op het thema.

Share