SNIA

Storage en de Edge – problemen zoeken

SNIA heeft recent aandacht besteed aan storage bij de edge. Dat lijkt een zinnig onderwerp, maar na twee presentaties blijkt het een ander verhaal te zijn. Het aantal echte of nieuwe problemen is gering. Uit commerciële overwegingen worden ze uitvergroot.

Van SNIA mag verwacht worden dat het de markt goed informeert over trends rond storage. Als edge computing belangrijker wordt en een storage component heeft is het logisch dat men daar aandacht aan besteed. Dat vertegenwoordigers van marktpartijen daar een webcast of Q&A sessie mee vullen is onvermijdelijk en het hoeft geen probleem te zijn.

Niet nieuw

Maar in dit geval is er wel een probleem. Het begint er mee dat storage aan de edge als een nieuwe ontwikkeling wordt gebracht. Dat is volkomen onjuist. Zo lang als er IT bestaat is er sprake van opslag van data op meer dan een plek, ook op plekken die daar minder geschikt voor zijn.

De verhaallijn van de SNIA presentaties zorgt ook voor verbazing door het linken van de begrippen privacy met de edge. Of het nu gaat om de AVG of andere wetgeving, waar data wordt vergaart en verwerkt is altijd breed opgevat door de wetgever. Het is niet zo dat de edge opeens voor nieuwe AVG perikelen gaat zorgen. Wie denkt dat dit wel het geval is heeft zijn eerdere analyses niet goed gedaan.

Hierdoor en door andere opmerkingen ontstaat de indruk dat partijen van edgestorage een probleem willen maken. Suggereren dat de processen daar anders zijn, dat het toezicht daarop ander moet en dat er daar unieke beperkingen voor storage gelden is gewoon te voorspelbaar. Dit zijn de signalen van vendoren en consultants die op zoek zijn naar nieuwe business. Voor alle vermeende problemen bestaan al lang oplossingen. Het dient ook vermeld te worden dat SNIA dat met eerdere presentaties al bij heeft stilgestaan.

Een probleem

Met de nodige moeite kan er een punt worden gevonden waar de edge inderdaad een probleem kan zijn voor storage. Dat gaat dan om het encrypten van data. Bepaalde edge compute oplossingen hebben te weinig rekenkracht om dat snel te kunnen doen. Wachten op het encrypten of juist uitpakken van data kan inderdaad een maximale cpu load geven, waardoor andere processen niet kunnen lopen.

Maar zelfs dan: ook die bottleneck is niet nieuw en vooral al erg lang bekend. Het op deze manier zoeken naar problemen heeft weinig met het beschrijven van de kansen en mogelijkheden van storage bij de edge te maken.

Share