SDC Emea 5G edge storage

Storage in de edge krijgt weinig aandacht

Tijdens SDC EMEA 2021 komt in een presentatie over de link tussen 5G en storage ook het belang van de edge gewezen. 5G gaat namelijk zoveel data mogelijk maken, en ook nog eens data die direct nodig is, dat de opslag daarvan alleen aan de edge kan plaatsvinden.

Probleem van 5G

Tot nu toe is er geen enkele killerapp voor 5G. Telcos en handsetmakers hebben voor eindgebruikers nog niets dat de aanschaf van een nieuw toestel rechtvaardigt. Het is alleen de hogere internetsnelheid waarmee 5G zich van 4G onderscheidt.

Datavolume

Maar wellicht is het ook verkeerd 5G aan conventionele telcodiensten te blijven koppelen. Als wordt gekeken naar de groei van het datavolume is er eerder een markt voor 5G. Die groei is lastig te voorspellen, maar IDC beweert dat het aantal digitale interacties per persoon de komende jaren nog factor 6 of meer groeit. Dat is het aantal keren dat een van de devices van die persoon contact maakt met een ander device, zendmast en dergelijke. Die devices kunnen ook sensoren van het huishouden of de werkplek zijn. Bij een dergelijke groei (van 800 naar 5000) is snelheid van communicatie geboden en daar is 5G een uitkomst.

Link 5G, storage en edge

 

Of die voorspelling op feiten is gebaseerd of primair als doel heeft interesse voor 5G aan te wakkeren is verder niet relevant. Van belang is dat bij dergelijke hoeveelheden data bestaande methoden van dataopslag niet meer voldoen. Het volume is te groot en de aard van de data te verschillend. Een deel van de data zal weer zo snel nodig zijn dat die dicht bij de gebruikers moet blijven. Dat is dan ook de link tussen 5G, storage en de edge.

De presentatie is redelijk abstract, maar het onderwerp lijkt wel hout te snijden. Bij de zoektocht naar killerapps en andere commerciële successen voor 5G wordt het belang van storage over het hoofd gezien. Natuurlijk wordt geschreven over de enorme hoeveelheden data, maar dat een veel groter deel in de edge belandt blijft onvermeld. Meer data aan de edge stelt eisen aan de benodigde storage hardware en de locaties.

Share