Storage is weer saai

      Comments Off on Storage is weer saai

De afgelopen zomer is een duidelijk geworden dat security bedrijven zich mogen verheugen in grote belangstelling. VCs en banken doen aanbiedingen die voor een groot deel niet afgeslagen kunnen worden. Overnames en het verdwijnen van beursfondsen uit deze sector lijkt schering en inslag. Security staat in de schijnwerpers en dat kan niet meer gezegd worden van storage.

De trend naar het opkopen van security bedrijven is al enige tijd zichtbaar. Ruim een jaar geleden was al duidelijk dat zowel beleggers als investeerders zich minder voor storage en meer voor security interesseerde. Het is een van de redenen waarom de beursgang van bijvoorbeeld Tintri op een mislukking is uitgelopen. Tegelijk heeft die misser geleid tot nog minder belangstelling voor de storage sector.

Security

Security heeft op dit moment de betere kaarten. Het aantal bedrijven dat van de beurs gehaald kan worden of op een ander manier kan worden overgenomen is veel groter. De groeipotentie van de sector wordt als hoog ingeschat. Na de overnames kunnen bedrijfsonderdelen makkelijker worden gevoegd dan in de storage sector. Het uitfaseren van een software product en tegelijkertijd vervangen voor een ander product uit de eigen stal is makkelijker dan het uitfaseren van hardware storage eenheden en de klant overtuigen dat hij moet migreren.

Churn

Alles wijst er op dat de overnames in de storagesector hebben geleid tot een hogere churn. Het wegvallen van kleinere spelers heeft de top 5 geen windeieren gelegd, het gecombineerde marktaandeel van die groep is groter geworden. Dat betekent dus dat het overnemen van een kleinere storage producent een risicovolle onderneming kan zijn. Ook dat is een reden voor investeerders de sector voorlopig links te laten liggen.

Storage is – op enkele uitzonderingen na – bij beleggers weer omgeven van het aura dat het had voor de komst van cloud. Weinig aansprekend en saai.

Share