Storage start-up Stratoscale is verleden tijd

Het afgelopen decennium zijn er tientallen bedrijven gestart met de focus op storage. Dat heeft geleid tot innovaties en nieuwe concurrenten voor de bestaande orde. Aan de andere kant van het spectrum zijn er de resten van ooit veelbelovende start-ups, die zonder klanten en geld van de markt zijn verdwenen. Het Israëlische Stratoscale behoort sinds afgelopen weekend tot die laatste groep.

Naamsbekendheid

Stratoscale is in Nederland weinig bekend. Het bedrijf dat in 2012 werd gestart heeft jaren flink aan de weg getimmerd om de naamsbekendheid te vergroten. Met onderzoeken, een actief bijgehouden blog en aanwezigheid op internationale events probeerde het bedrijf de aandacht op zich te vestigen (zie ook de waarschuwing op de wiki pagina) . Het bedrijf presenteerde zich als een multi-cloud hybrid platform developer. Dat was in 2012 nog veel onbekender dan het tegenwoordig is.

Dat er een nieuwe kijk op storage mogelijk, en vooral nodig, was stond in 2012 vast. Om die reden konden de twee oprichters ook makkelijk aan funding komen. Via onder andere Cisco Investments, Intel, Qualcomm en SanDisk heeft het als startkapitaal $32 miljoen opgehaald. Later is daar nog eens $38 miljoen bijgekomen.

Ongezonde business

Het bedrijf had producten en klanten, gezond was de business echter niet. De overname van een andere partij in 2017 wekte de nodige verbazing. In het licht van de nieuwste ontwikkelingen was dat het signaal dat het verkeerd ging. Het bedrijf heeft afgelopen weekend de vlag gestreken en houdt daarmee op te bestaan. Autonome groei was vier jaar te gering. De overname had tot een versnelling moeten leiden, wat uitbleef. Potentiële kopers zijn ook niet opgedoken. Begrijpelijk want de vette jaren voor storage vendors is echt verleden tijd. De VC’s kijken inmiddels liever naar andere sectoren.

Zo te zien is er geen klant die boos naar de pers is gestapt of via social media het ongenoegen uit. Evenmin is gesignaleerd dat een concurrent een actie is gestart gebruikers over te hevelen. Dat is een duidelijk signaal. Wat rest is een aantal artikelen in de pers over de kansen van Stratscale een positie tussen AWS en VMware te bemachtigen (!). En natuurlijk de leerzame case hoe een start-up $70 miljoen verbrandt.

Share