storcentric

StorCentric koopt Violin Systems – de consolidatie gaat verder

storcentricStorCentric heeft eind vorige maand Violin Systems overgenomen. Beide bedrijven zijn in Nederland weinig bekend. De trend die met deze transactie wordt onderstreept is echter ook hier te belangrijk om onvermeld te blijven.

StorCentric spreekt op de eigen website van de vijfde overname in korte tijd. Violin Systems, dat een zeer onrustig verleden kende en na een faillissement is doorgestart heeft zelf een deel van X-IO overgenomen.

StorCentric  als paraplu

StorCentric is daarmee een paraplu voor zes verschillende bedrijven. Allemaal doen ze iets met storage. In hoeverre de merken gehandhaafd blijven of opgaan in een ander is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat het aantal spelers in deze markt nu wel rap afneemt.

StorCentric kan wat de opbouw van het portfolio en de werkwijze enigszins worden vergeleken met DDN. Dat heeft in korte tijd met slim overnemen van wankele ondernemingen een breed portfolio opgebouwd, een distributiekanaal en klanten. Die stappen zet StorCentric nu ook. Of daarbij meer dan de Amerikaanse markt wordt bediend is daarbij een detail.

Netto marktgroei neem af

Geen detail is de afname van zelfstandige storage aanbieders. Tijdens de laatste Storage Developer Conference (SDC) is daar tijdens de presentaties op gewezen. De trends is onmiskenbaar. Er komen bijna geen nieuwe spelers meer op de storage markt. Wat er is zoekt samenwerking of laat zich overnemen. Dit jaar zou de netto groei – dat was voordat deze deal bekend werd – uitkomen om circa tien. In de topjaren was de netto aanwas meer dan 50 aanbieders.

Impact consolidatie

Kortom de consolidatie gaat in hoog tempo verder. Alles wijst erop dat dit marktsegment niet immuun is voor de impact van het Covid-19 virus. Gebruikers en wederverkopers moeten zich daarom inmiddels gaan afvragen hoe toekomstbestendig de huidige storage oplossingen zijn. De focus van de meeste bedrijven komt na een overname namelijk niet te liggen op de Nederlandse of Europese markt.

Share