Synology: van NAS geoptimaliseerde HDD’s naar NAS branded HDD’s

      Comments Off on Synology: van NAS geoptimaliseerde HDD’s naar NAS branded HDD’s

synologySynology heeft eerder deze maand voor de enterprise NAS hardware een nieuwe lijst met goedgekeurde HDD’s online gezet. Daar is wat mee aan de hand en niet iedereen weet de verandering te waarderen. Om van deze NAS modellen optimaal gebruik te kunnen maken zijn HDD’s met grote capaciteit nodig. En die moeten aan een nieuwe eis voldoen.

NAS ARPU

De ophef over het Synology bericht heeft alle te maken met die nieuwe eis. Schijven groter dan 4TB mogen alleen nog maar van Synology zelf zijn. Wie er andere schijf met grotere capaciteit in stopt kan geen aanspraak meer maken op de volledige ondersteuning door het bedrijf uit Taiwan.

Synology is de globale marktleider voor NAS devices. Reken maar dat de concurrentie (dat zijn meer dan een dozijn bedrijven) deze ontwikkeling op de voet volgen. Iedereen heeft namelijk direct door dat met deze nieuwe voorwaarden de ARPU per klant voor de levensduur van een NAS fors omhoog gaat.

HDD’s specs en prijzen

Vooralsnog gelden de nieuwe eisen alleen voor drie nieuwe modellen. De verwachting is dat elke upgrade van het enterprise portfolio gepaard zal gaan met het voorschrift van de speciale NAS HDD’s gebruik te maken.

Die schijven komen niet uit de fabrieken van Synology. Het zijn Toshiba schijven met een ander label en schijnbaar een andere firmware. Daarmee heeft Toshiba dus een tweede soort NAS schijf op de markt gebracht. Het heeft al NAS schijven, maar daar zit een eigen sticker en firmware op.

Wat er aan de firmware is veranderd kan deels uit deze test worden gehaald. De “eigen” schijven gaan schijnbaar eerder in een slaapstand dan HDD’s van Seagate of Western Digital. Dat er geen Toshiba schijven zijn getest en dat er in plaats van een NAS een desktop PC als testopstelling is gekozen maakt de waarde van de test gering.

Niet gering is het prijsverschil. Zolang daar een opslag tot 60 procent zit ten opzichte van de reguliere Toshiba NAS geoptimaliseerde HDD’s is het onwaarschijnlijk dat Synology branded HDD’s een succes gaan worden. En dat was ook al het verhaal voor de Synology SSD’s.

Share