fujijfilm

Tape is beter voor het milieu: een claim van Fuji

fujijfilmSinds een paar dagen loopt via Fuji Amerika een campagne over twee pluspunten van tape,  kosten en milieu. Los van het directe commerciële belang van deze LTO producent is het goed daar vaker bij stil te staan.

Stroomverbruik datacenters en storage

In een 15 seconden durende clip heeft het Fuji Amerika aan dat tape veel voordelen heeft. DE doelgroep van de film is iedereen die data maakt en opslaat. Deze groep krijgt cijfers voorgeschoteld over het stroomverbruik van datacenters in Amerika en de trend als er net wordt ingegrepen.

Daarbij wordt ook verteld dat meer dan 60 procent van de data eigenlijk koude data is. Dan wordt de logische stap gemaakt naar de voordelen van tape voor koude storage. Dat pluspunt is op Storagenieuws uiteraard al vaker genoemd. Een harde schijf heeft stroom nodig, een array ook. Koude opslag op harde schijven in een datacenter is technisch mogelijk. Het stroomverbruik van die optie blijft altijd hoger dan dat van een systeem voor tape dat alleen voor koude opslag wordt ingezet.

Onderscheid maken

Er kan makkelijk worden gediscussieerd over de vraag of Fuji hier niet appels met peren vergelijkt. De meeste data in een datacenter is niet opgeslagen met het idee dat het koude data is. Gebruikers zullen dus eerst moeten de verschillen tussen warme, lauwe en koude data kennen. Vervolgens moeten ze voor de eigen activiteiten dat onderscheid bij de dataopslag doorvoeren.

Milieu en kosten

De ordegrootte van de minder belasting van het milieu en de lagere kosten zullen niet tot discussie leiden. Het verschil tussen data op een disk array en tape is in beide gevallen heel groot. De rekensom over de TCO is ook interessant. Maar wie weet is er nog iets anders dat door deze campagne ter discussie wordt gesteld.

Een deel van de doelgroep voor deze campagne zal thuis een NAS hebben staan. Ook daar gaat het om een systeem met harde schijven dat 24/7 aanstaat. De rekensom kan gemaakt worden. Is een grote capaciteit NAS voor een privé gebruiker vanwege de kosten en het milieu wel verstandig. Waarom niet meer op disconnected drives of zelfs tape opslaan?