Tape tegen ransomware

      Comments Off on Tape tegen ransomware

Storage Nieuws schrijft met enige regelmaat over tape. Tape is voor echt lange termijn opslag namelijk onmisbaar. Daarnaast is het geschikt voor een goede back-up en Disaster Recovery strategie, waarbij meerdere niet onderling uitwisselbare dragers gevraagd zijn. De explosie van ransomware is een reden weer eens naar tape te kijken. Quantum doet dat ook en heeft het portfolio recent aangepast.

Ontoereikend

Wat de talloze succesvolle ransomware aanvallen en grootschalige besmettingen met het oog op spionage en sabotage aantonen is dat in veel organisaties de back-up en Disaster Recovery (DR) procedures ontoereikend zijn. Deze procedures zijn bedoeld om in geval van incidenten en dataverlies snel de schade te kunnen herstellen.

Het wordt namelijk steeds duidelijker dat besmettingen zich ook verder in het netwerk kunnen verspreiden en pas na verloop van tijd actief worden. Op die manier zijn de meeste back-ups niet meer als inherent veilig te beschouwen.

Air-gapped

De nu evidente onveiligheid wordt veroorzaakt doordat de back-up en DR locaties op enige wijze onderling zijn verbonden en permanent van stroom worden voorzien. Dat eerste betekent dat ze niet air-gapped zijn. Het tweede heeft als consequentie dat malware die een klok nodig heeft om uit de slaapmodus te komen in die omgeving goed kan overleven.

Tape heeft als groot voordeel dat de dragers zelf – in tegenstelling tot harde schijven – na beschrijven uit de machines worden gehaald en elders worden opgeslagen. Dat voordeel van tape wordt door sommigen ook als een nadeel gezien. Er zijn immers mensen nodig om de drager te kunnen lezen en schrijven.

Active Vault

Quantum denkt een oplossing voor het laatste gevonden te hebben. Het heeft met Active Vault een oplossing waardoor een admin de tape robot de instructie kan geven tapes naar inactieve slots te verplaatsen. Die slots zijn voor slechts een proces benaderbaar en dat is het plaatsen van en naar een lees/schrijfbaar slot. Quantum claimt dat op die manier een vault “kluis” ontstaat waar de data veilig staat. De tape kan niet besmet raken met ransomware.

Quantum noemt een handvol voordelen van de Active Vault boven de reguliere procedures voor de omgang met tapes. Het belangrijkste lijkt te zijn dat het elimineren van een risicofactor.  Met deze oplossing zijn immers  de locaties van de mens en de tapes gescheiden.

Share