Toshiba verkocht fors minder HDDs en verklaart waarom

Toshiba-HDD-Q3-2020Dat de verkoop van Toshiba, WD en Seagate HDDs onder druk staat is bekend. Dat er met name op de markt voor grote capaciteit modellen iets aan de hand is ook. Uit de kwartaalcijfers van Toshiba is op te maken wat er aan de hand is.

Vorige week nog schreef Storagenieuws over de lage vraag naar HDDs met een capaciteit boven de 14TB. Alle drie de producenten hebben grotere versies in het assortiment, maar zijn weinig concreet over de leveringen ervan. Vooral over de 18TB en 20TB modellen wordt zeer selectief gecommuniceerd.

Aangekondigd – maar niet leverbaar

Toshiba, dat vorige week een 18TB model bekend maakte is daar een goed voorbeeld van. Die schijf is namelijk nog niet leverbaar. Het bericht was niet meer dan de aankondiging dat samples over een maand beschikbaar zullen zijn voor een select aantal klanten.

Vergelijkbare meldingen zijn ook door de Seagate en Western Digital verspreid. Het enig verschil is dat na de Toshiba melding ook de kwartaalcijfers van het bedrijf naar buiten kwamen. Hierin staat voor het eerst te lezen waarom er schijnbaar meer tijd zit tussen het aankondigen van een sample en het daadwerkelijk in de schappen hebben liggen van de die modellen en de daarvan afgeleide consumenten versies.

HDDs voor DC’s en enterprises

Dat laatste punt is niet wat Toshiba schrijft, maar het is wel de praktijk. Nieuwe grote capaciteit schijven worden eerst voor de datacenter en enterprise klanten ontwikkeld, getest en in de markt gezet. Daar zit het volume dat nodig is voor een productielijn. Pas als dat segment kan worden bevoorraad en de kwaliteit is in orde worden versies voor de andere marktsegmenten ontwikkeld.

Toshiba schrijft: “HDDs: Delays in submission of sample products due to deterioration of factory operation and delays in products approval from customers”. Dat is een logische verklaring. Het is ook de eerste keer dat een fabrikant van HDDs het zo duidelijk weergeeft. De melding is ook in lijn met wat Google en Facebook medio 2020 bekend maakten. Deze hyperscalers hebben bestaande programma’s voor uitbreiding en nieuwbouw van de locaties opgeschort, omdat de markt door Covid-19 zo is gewijzigd. Hierdoor is er ook minder tijd en vooral animo om new technology te testen. Voor nu moet de bestaande business vooral overeind blijven. HDDs testen, van Toshiba of de concurrentie heeft gewoon een lage prioriteit.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *