Toshiba wil Apple, Dell, Kingston en Seagate uitkopen

      Comments Off on Toshiba wil Apple, Dell, Kingston en Seagate uitkopen

De Wall Street Journal bericht in de uitgave van maandag 20 mei dat Toshiba de Amerikaanse aandeelhouders van de chipsfabrieken gaat uitkopen. Dat bericht was al eerder opgevangen. Het lijkt nu een stuk concreter te zijn en financieel haalbaar.

Noodsprongen

De noodsprongen die Toshiba heeft moeten maken om niet om te vallen na de gigantische afschrijvingen op Amerikaanse bezittingen waren uniek in de geschiedenis. De Japanse overheid probeerde hoe dan ook te voorkomen dat deze parel van de BV Japan zou sneuvelen. Daarnaast moest ook verhinderd worden dat delen van de kennis zouden wegvloeien naar de VRC. Nog voor de handelsstrijd tussen Washington en Beijing openlijk werd gevoerd was Tokio op zijn hoede.  Dat was ook het geval toen de pers over inmiddels geruchtmakende gevallen van bedrijfsspionage door VRC gelieerde personen of bedrijven sprak. Uiteindelijk is er een consortium tot stand gekomen waarin de meeste klanten van Toshiba plus Bain een 60% belang hadden.

Beursnotering

Het plan zou nu zijn Toshiba Memory Holdings Corp. (TMC) een beursnotering te laten aanvragen. Daarvoor moet een deel van de schulden worden afgelost en de Amerikaanse aandeelhouders zijn dan niet meer nodig. Door (primair) Japanse banken geld te vragen kan dat laatste worden gerealiseerd. De beursnotering is dan de garantie dat de banken een snelle afbouw van de leningen kunnen tegemoetzien. De huidige Amerikaans aanwezigheid in Toshiba laat zich door de geldinjectie uitkopen.

Zo gezien is het een logische beslissing. Er is echter vlak voor het bekend worden van deze mogelijk deal iets gebeurd dat daar niet los van kan worden gezien. Vorige week hebben TMC en WDC bekend gemaakt gezamenlijk te investeren in een nieuwe fabriek. Een van de redenen waarom het Bain consortium tot stand kwam was juist om te voorkomen dat TMC en WDC te nauw gingen samenwerken. Het nachtmerrie scenario voor o.a. Kingston en Seagate was dat WDC TMC zou overnemen en daarmee het aanbod en de prijzen voor flash componenten zou gaan bepalen.

Share