Is de combinatie van lagere NAND prijzen en hogere shipments reden voor optimisme?

      Comments Off on Is de combinatie van lagere NAND prijzen en hogere shipments reden voor optimisme?

Trendforce stuurt op 25 november het bericht uit dat de gemiddelde verkoopprijs van NAND flash (de ASP) het afgelopen verder is gedaald. Het signaleert verder dat shipments van de zes grootste fabrikanten is toegenomen. Het wijst er ook op dat de omzet ook een stijgende lijn vertoont. Is dat reden voor optimisme?

Markt

De markt voor NAND is lastig te doorgronden. De consument en professionele inkoper merkt dat de prijzen onder druk staan. Dat is in lijn met de verdere daling van de ASP die Trendforce beschrijft. Dat er ook steeds meer capaciteit wordt verscheept is niet vreemd. Met de lagere winkel prijzen is het aanschaffen van een schijf met hogere capaciteit makkelijker. Dat doet de vraag verschuiven, waardoor het voor fabrikanten niet langer loont SSDs met een geringe capaciteit in het assortiment te houden. Daarom zijn de 32GB en 64GB SSDs zo goed als verdwenen en is het inmiddels lastig nog een 128GB model te vinden.

Omzetstijging

De lagere ASP helpt klanten een net iets groter model te kopen dan was bedoeld. Het zorgt er ook voor dat ze net iets meer uitgeven dan was gepland. Daarmee is een deel van de omzetstijging van de zes verklaard. Het is echter niet de enige reden waarom de omzet er op papier zoveel beter uitziet dan een jaar geleden, of zelfs maar een kwartaal. De twee redenen die Trendforce niet noemt, maar wel een rol spelen zijn:

  • de wisselkoersen. Het afgelopen kwartaal is de US$ ten opzichte van de Yen en de Zuid-Koreaanse Won een paar procentpunten verschoven;
  • de hamsterinkopen. De olifant in de kamer is en blijft het hamstergedrag van de handel.

Overal NAND

De rapportage van Trendforce gaat over NAND. Hierboven wordt dat vertaald met de geheugencomponenten voor SSD’s. NAND is echter ook noodzakelijk voor smartphones, tablets, IoT devices en geheugenkaartjes. Bruingoed met NAND is inmiddels ook geen uitzondering meer. NAND zit overal in.

Gelet op de handelsoorlogen die Washington voert met de VRC en andere landen (waarover minder wordt geschreven) is het logisch dat er op grote schaal wordt gehamsterd door fabrikanten van bovengenoemde producten om heffingen voor te zijn.

Om welk volume en welke waarde het hier gaat weet niemand. Dat maakt het zo lastig om de NAND markt te doorgronden en de signalen van Trendforce als ondubbelzinnig positief te bestempelen. Enige voorzichtigheid is daarom eerder geboden en belangrijker dan veel optimisme uitstralen.

Share