Trendforce waarschuwt voor lagere NAND prijzen

Volgens Trendforce neemt de neerwaartse prijsdruk op NAND weer toe en het legt uit waar die lagere prijzen veroorzaakt. De reden voor deze daling is complex en zo niet eerder genoemd.

Tot 15 procent lager eind 2020

De analisten in Taiwan gaan nu uit van een prijsdaling van 5 tot 10 procent dit kwartaal. Voor Q4-2020 komt daar nog eens 10 tot 15 procent lagere prijzen bij. De productie van NAND geheugen voor flash ligt op dit moment schijnbaar 2,6% boven de marktvraag. Dat is niet het zelfde soort geheugen dat in een SSD gaat. Bij het geheugen dat daarvoor nodig is liggen vraag en aanbod minder uit elkaar. Dat komt met name door de vraagzijde.

Wafer prijzen

Waarom er meer NAND voor Flash op de markt komt blijkt minder te maken te hebben met een geringere vraag dan met een specifiek deel van het aanbod. Het zijn de NAND flash wafers die goedkoper worden aangeboden omdat daarvan het aanbod toeneemt.

Sterk vereenvoudigd komt het er op neer dat het aanbod van een grondstof voor flash geheugen groter en goedkoper wordt. Trendforce houdt zelfs rekening met een overaanbod van bijna 8% aan het eind van het jaar.

Tegelijk zou sprake zijn van afvlakkende prijzen voor het NAND waarmee SSDs worden gevuld. Dat wordt gelinkt aan een markt waarin de piekvraag die na de lockdowns volgde inmiddels is teruggekeerd naar normale niveaus.

YMTC

Maar daarmee is de prijsdruk voor de rest van het jaar niet geheel verklaard. Er is nog iets dat speelt en dat punt werd recent nog door Spectra Logic aangestipt. Het Chinese YMTC begint op stoom te komen. Wat daar nu aan wafers de productieband verlaat wordt op agressieve manier in de markt gezet.

average quoted price is far lower than contract prices and approaching spot market levels

Gevolg is een verstoring van de markt die leidt tot verdere prijsval.

Prijsval forceren

Bij elk product waarmee de Chinezen een bestaande markt hebben betreden is dat scenario doorgevoerd. Prijsval forceren om zo de concurrentie uit te schakelen. Of dat deze keer gaat lukken mag betwijfeld worden. Het politieke klimaat is immers totaal anders. Dat naast de Taiwanezen er ook al Amerikaanse bedrijven aan de bel getrokken hebben is een indicatie dat wat dat betreft de messen gescherpt worden en het niet bij deze waarschuwing voor lagere NAND prijzen zal blijven.

Share