Uitleg van bitrot bij HDDs en SSDs is goed, maar…

      Comments Off on Uitleg van bitrot bij HDDs en SSDs is goed, maar…

HDDMeerdere techtitels hebben de afgelopen dagen een artikel over Bitrot gepubliceerd, het verschijnsel dat HDDs en SSDs data verliezen. Het artikel is informatief, maar is mogelijk niet geheel correct. De wiki pagina bevat grotendeels dezelfde gegevens, maar noemt niet de maatregelen het probleem te minimaliseren.

Bitrot is onvermijdelijk

Belangrijk is te accepteren dat bitrot onvermijdelijk is. Elk type drager zal op enig moment niet meer leesbaar zijn, maar lang niet altijd is bitrot daarvan de oorzaak. Van cd en dvd schijven is bekend dat die makkelijk fysiek schade oplopen, lees krassen. Daardoor zijn delen van de schijf niet meer lees of schrijfbaar. Dat komt bij dat type drager veel meer voor dan de echt bitrot, waarbij bits de waarde van 0 of 1 verwisselen. Een bit dat van waarde verandert kan met de directe omgeving niet meer leesbaar zijn. De meeste software is in staat dit proces te herkennen. Herkennen is echter iets anders dan met succes bestrijden. Die strijd kan op dit moment geen enkele toepassing met 100 procent succesquote voeren. Dat, plus de fysieke veroudering van dragers, zorgt ervoor dat er een beperkte levensduur van datadragers is.

Bitrot vertragen en omzeilen

Bitrot laat zich niet tegenhouden, maar het proces kan wel worden vertraagd. Dat is ook een van de belangrijkste punten in het aangehaalde artikel. Het advies harde schijven, zowel HDDs als SSDs met enige regelmaat te controleren op Bitrot is daarbij logisch. Controle is echter iets anders dan een aftakelingsproces vertragen.

Wat ook raar staat in een artikel over bitrot is het advies data op een harde schijf niet langer dan vijf jaar te bewaren. Daarna zou het beter zijn de data naar een nieuwere drager over te hevelen. De auteur bedoelt waarschijnlijk dat met die procedure bitrot kan worden omzeild. Hij staat niet stil bij de “te oude” harde schijven die dan vrijkomen na vijf jaar. Kunnen die opnieuw worden ingezet voor een nieuwe dataset of moeten die worden vernietigd?

Het is goed dat er aandacht is voor bitrot. Maar het is niet logisch de vraag wat er met oude  oude HDDs en SDDs moet gebeuren onbeantwoord te laten.

Share