Verizon lanceert unlimited back-up aanbod – slim of niet?

verizonVorige week heeft Verizon op de Amerikaanse markt een unlimited back-up aanbod gepresenteerd. De telco biedt voor $20 opslag in de cloud voor een onbeperkt aantal devices per account. Klinkt aantrekkelijk, maar is het dat ook?

Goede timing

De lancering is bijzonder, want dat de dienst zou komen was al maanden bekend. Maar het beantwoordt in ieder geval de verhoogde aandacht voor back-ups. Van huis uit werken en onderwijs volgen vergroot de noodzaak de lokale gegevens op een andere locatie te slaan. Dat het vorige week internationale back-up dag was heeft mogelijk ook een rol gespeeld. De timing was dus goed.

Specificaties lijken goed

Op papier ziet het aanbod er goed uit. Windows, Mac en Android worden ondersteund en de eerste maand kan de dienst gratis worden getest. Binnen de cloud omgeving kunnen folders worden aangemaakt en met een extra pin code worden afgeschermd. Dat is een goede manier om werk van privé te scheiden. De telco noemt zelf als ander voordeel van de pin dat het delen van bestanden met vrienden en familie veiliger wordt. Zij kunnen immers toegang krijgen tot een afgeschermd deel van de cloudopslag.

De dienst is nu te activeren. Per volgende maand houden de andere vergelijkbare oudere diensten van Verizon op te bestaan. Die hebben allemaal een harde limiet en zijn met een unlimited natuurlijk niet meer aantrekkelijk.

De kleine lettertjes

Wat al kan zijn opgevallen is dat Linux niet wordt genoemd als ondersteund OS. De reden is simpel, Verizon heeft een eigen omgeving gemaakt die niet via (s)FTP of WebDav te benaderen is. Daarmee is het ook onmogelijk om een scheduled back-up van de NAS of webserver inde Verizon cloud onder te brengen. Omdat bestanden kleiner dan 10GB moeten zijn is die optie sowieso onmogelijk. Dat Verizon op bepaalde soorten gebruik van de unlimited dienst buiten de deur houdt is begrijpelijk. Dat het daar minder transparant over communiceert is iets dat net iets te veel opvalt.

Maar er is iets dat, zeker naar EU begrippen, wel heel erg vreemd overkomt. De voorwaarden van de dienst zijn niet te zien voordat de app is gedownload. De klant kan dus pas nadat een programma op zijn computer of smartphone is geïnstalleerd echt begrijpen waar hij gebruik van gaat maken.

In het recente verleden zijn in zowel de EU als Amerika cloudstorage en back-up diensten voor consumenten en het MKB snel op zwart zijn gegaan, helemaal als het unlimited aanbod was. Over unlimited heeft menig rechter zich al gebogen. Dat weerhoudt Verizon er niet van te komen met een aanbod dat her en der op een gezonde dosis argwaan kan rekenen.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *