nidec

Verwarring bij NIDEC cijfers over kleine motoren

NIDEC, marktleider voor de motoren van HDDs heeft de Q2-2021 kwartaalcijfers gepresenteerd. Die leiden al snel tot verwarring. Dat blijkt uit de vragen van analisten.

Drie kwartalen minder omzet

De omzet van NIDEC voor de categorie kleinere motoren is de laatste drie kwartalen afgenomen. Ook voor het kwartaal dat eindigde op 30 juni is de omzet weer iets lager.

Dat leidt tot extra vragen, mede omdat de slides niet geheel duidelijk zijn. Op het eerste gezicht kan de druk op zowel omzet als marge te maken hebben met de gespannen situatie op de IT markt.

Tekorten

NIDEC bevestigt dat het hinder ondervindt van het tekort aan chips. Het is ook lastiger om aan andere grondstoffen en materialen te komen. In kleine motoren zitten speciale plastics en metalen. De prijzen daarvan staan onder druk, dat vertaalt zich ook in hogere kosten aan de inkoopkant. Genoemd is vijf procent. Die hogere kosten verklaren dus al deels de lagere marge.

Waar analisten echter meer moeite mee hebben is de terugval van kleine motoren. Voorheen was een substantieel en min of meer stabiel deel van de omzet toe te schrijven aan de mini motoren voor HDD’s. Voor dat speciale product is NIDEC marktleider met een aandeel van 85 procent.

Andere toepassingen

Die categorie is nu verbreed door nieuw aanbod. Kleine motoren (“small precision motors”) worden meer toegepast in omgevingen die voorheen niet bestonden. De cijfers van de laatste kwartalen zijn dus niet meer goed te vergelijken met de prestaties van het bedrijf tot 2020. Verder is er natuurlijk de impact van de pandemie die de 2020 cijfers vertekent.

De verwarring is te begrijpen en NIDEC heeft onderschat dat de presentatie tot meer vragen leidt. Helemaal onder de streep is er echter iets dat voor iedereen zichtbaar is. De omzet voor HDD motoren, een sub-segment van “small precision motors” is wel erg hard gedaald. In vergelijking met Q1-2020 is die 38 procent lager en 15 procent minder dan Q2-2021. Uit de toelichting blijkt dat hier primair sprake is van lagere aantallen. NIDEC bevestigt daarmee dus wederom lagere HDDs shipments.

Share