Voorlopige eisen SMR rechtszaken tegen Western Digital

      Comments Off on Voorlopige eisen SMR rechtszaken tegen Western Digital

westerndigitalAl enige weken is bekend dat in Amerika rechtszaken worden aangespannen tegen Western Digital omdat het SMR harde schijven in de consumentenmarkt heeft gezet. Nu zijn rechtszaken in de VS met extreme claims gebruikelijk. De eisen en de eisers in dit geval hebben daarom ook enige uitleg nodig.

SMR schijven

Het kan niet genoeg herhaald worden. Met SMR harde schijven is in principe niets mis. De techniek is ontwikkeld voor en in samenspraak met de hyperscalers. Die zijn de eerste en tegelijkertijd meest veeleisende gebruikers. Tot zover bekend wordt daar ook niet getwijfeld aan de kwaliteit en inzetbaarheid van dit specifieke type discs. Dat andere partijen met veel data er naar kijken en testen is ook al eens beschreven.

De echte problemen

De echte problemen met SMR schijven hebben alles te maken met de markt waarin ze zijn beland. Om meerdere redenen is de techniek ook toegepast om harde schijven voor de consumentenmarkt te maken. Ze zijn beland in desktops en in NAS. In het eerste geval gaat het mogelijk om leveringen van kant en klare systemen. In het laatste geval is dat niet het geval. Een NAS wordt standaard zonder schijven geleverd. De klant kiest er zelf de schijven bij. Hier heeft hij de mogelijkheid gehad voor Western Digital NAS (de RED serie) modellen te kiezen. Enkele modellen daarvan zijn niet PMR maar SMR schijven. Afhankelijk van het gebruik kan dat tot slechte performance leiden.

Rechtszaak en eisen

Dat niet alle consumenten blij zijn met deze schijven is logisch. In Amerika wordt dat automatisch voer voor juristen. Meerdere advocatenbureaus hebben aangeboden een class-action procedure tegen WDC te starten. In elke class-action zaak worden hoge eisen en vooral schadevergoedingen geëist. De advocaten worden namelijk betaald uit de toegekende claims. Een hoge eis is vooral in het belang van de advicaten.

Wat bij de class-actions ook gebruikelijk is, is dat eisen worden gesteld die het aangeklaagde bedrijf vleugellam moeten maken. Het idee daarachter is dat de aangeklaagde dan zonder tussenkomst van de rechter een deal te sluiten. Ook dit is voornamelijk in het voordeel van de advocaten.

Deze opties zien we nu ook terug in de berichten over class-action rechtszaken in meerdere staten tegen WDC. Zo wordt er onder andere geëist dat het WDC wordt verboden (een “ban”) SMR schijven te maken. In andere gevallen wordt gevraagd om een advertentie verbod. WDC mag dan niet adverteren dat SMR geschikt zijn voor NAS en RAID gebruik.

Vervolg

Hoe deze zaken zich verder ontwikkelen valt niet te zeggen. Met name de zaken in Californië kunnen interessant worden. Daar is het consumentenrecht het verst ontwikkeld. Tegelijk geldt ook nu weer dat dit Amerikaanse toestanden zijn. Een snelle afwikkeling is niet in het belang van de klagende advocaten. WDC kan weer andere redenen hebben hier de tijd voor te nemen.

Maar een ding lijkt onafwendbaar. De drie fabrikanten van harde schijven moeten – als ze dat nog niet hebben gedaan – de communicatie naar de klanten aanpassen. En zoals al eerder opgemerkt geldt dat ook voor NAS fabrikanten. Moeilijk is het niet. Gewoon uitleggen op welke techniek de HDDs zijn gebaseerd. Dat voorkomt rechtszaken waarin advocaten en Western Digital de rechter moeten gaan uitleggen wat SMR wel en niet is.

Share