Vragen over de HPE omzetdaling blijven

      Comments Off on Vragen over de HPE omzetdaling blijven

HPEEr is bijzonder veel geschreven over de kwartaalresultaten van HPE, vooral de impact op het personeel heeft wereldwijd de aandacht getrokken. Achter de omzetdaling van 16% op jaarbasis gaat veel meer schuil. Het is dan ook uitgesloten dat het verminderen van de bonussen een structurele oplossing is. De val van het aandeel illustreert de onrust onder beleggers.

Lenovo versus HPE

Gisteren stond hier een korte bijdrage over de cijfers van Lenovo. De Chinese fabrikant heeft een breed portfolio. Het is ook hard getroffen door het Corona virus omdat het grootste deel van de smartphone productie is geconcentreerd in Wuhan. Toch was de jaaromzet double digit plus, de kwartaalomzet was net geen 10% lager.

HPE moest een omzetdaling van ruim 16% melden. Het maakt geen enduser devices. Het grote verschil tussen HPE en Lenovo is dan ook natuurlijk de breedte van het portfolio. Op meerdere plekken is geschreven dat de splitsing van HPE en HP Inc wellicht niet zo slim was. Beide bedrijven  zijn extra kwetsbaar voor vraaguitval in markten of voor productgroepen.

Storage

Bij de storage oplossingen van HPE is het nodige aan de hand. Het staat allemaal genoemd in de presentaties. De omzet voor dit deel van de business ging 18% achteruit. Iets meer dus dan de gemiddelde. Sommige journalisten hebben hier 16% genoteerd staan. Het verschil zit wellicht in de correcties voor valutaschommelingen. Als die worden toegepast op de hele omzet en de storage tak is de min 18%.

Veel belangrijker lijkt echter te zijn dat de marge op storage hard achteruit is gegaan. Van 18,5% een jaar geleden naar nu 13,4% is een ronduit slechte ontwikkeling. Een verklaring daarvoor is niet gegeven, anders dan zijdelings verwijzen naar het Corona virus.

De omzetdaling voor het hele bedrijf is fors, die bij storage roept de nodige vragen op. Opvallend is dat die vragen vooralsnog onbeantwoord blijven. Als er over HPE wordt geschreven dan gaat het over het forse snijden in de kosten van personeel en het tijdelijk bevriezen van de bonussen. Het lijkt totaal onwaarschijnlijk dat dit op enige manier de marge uitholling op storage kan compenseren.

Share