Waarom brengt Western Digital HDDs en SSDs in aparte divisies onder?

      Comments Off on Waarom brengt Western Digital HDDs en SSDs in aparte divisies onder?

western digitalWestern Digital heeft aangekondigd een operationele scheiding aan te brengen tussen de HDDs en SSDs. Wat nu nog een bedrijfsonderdeel is moeten twee divisies worden. Meer focus lijkt een belangrijke reden te zijn, maar mogelijk speelt meer.

Rommelt het bij WD?

Wie de berichten over Western Digital van het afgelopen jaar ziet krijgt de indruk dat het er rommelt. De CEO is dit voorjaar vervangen en lager in de organisaties zijn meerdere reorganisaties doorgevoerd.

Bij de producten is het beeld evenmin bemoedigend. Het imago van WD Red schijven heeft serieus schade opgelopen door de SMR affaire die hier uitgebreid is besproken. Waarom het bedrijf het zo ver heeft laten komen blijft onduidelijk.

Inmiddels heeft men toegezegd beter te gaan communiceren over de opbouw van de Red serie. In die serie zijn nu feitelijk drie subcategorieën aangebracht. Dat het bedrijf daarmee nieuwe processen kan afweren is duidelijk. Het is echter te laat om de lopende zaken in de VS te beïnvloeden.

Verder valt vooral op dat het bedrijf marktaandeel blijft verliezen aan Seagate en Toshiba als het gaat om HDDs.

Minutieus getimede bekendmaking meer ruimte tussen HDDs en SSDs

Dat Western Digital daarom nu met het nieuws komt meer ruimte te maken tussen HDDs en SSDs klinkt logisch. Als van inkoop tot marketing die twee productlijnen worden gescheiden kan er meer focus komen.

Maar zoals wel vaker is er nog iets dat meespeelt. De melding komt namelijk kort nadat Deutsche Bank dat het bedrijf ondergewaardeerd noemt. Het voormalige SanDisk en de SSDs met WD logo hebben meer waarde dan nu blijkt omdat het HDD deel het beeld vertekent.

Die melding komt niet uit de lucht vallen. Het is minutieus getimed. Op 14 september hield Deutsche Bank een Technology conference (webscast) waar over de toekomst van storage door WD werd gesproken. 21 september komt de melding van die bank het het aandeel ondergewaardeerd is en zou profiteren van een scheiding. En een dag later is dat precies wat WD bekend maakt.

Wie vervolgens iets verder door de documentatie gaat ziet een belangrijke externe factor die dit proces lijkt te sturen. Kioxia heeft namelijk aangegeven een IPO te overwegen. De bedragen die daarbij de ronde doen zijn natuurlijk ook WD opgevallen. Het zal de flash tak niet verzelfstandigen (voorlopig althans). Met het nieuws over twee divisies lift het wel mee op de aandacht die door Kioxia is aangewakkerd.

Met andere woorden men wil twee vliegen in een klap slaan: betere producten en een hogere aandelenkoers.

Share