BiWin

Waarom is beursgang Biwin geen nieuws?

Het in 2010 opgerichte Biwin heeft recent een succesvolle beursgang gemaakt. Goed nieuws voor het de maker van geheugenchips, maar weinig belangrijk voor de Westerse pers en markt.

OEM

Producten van Biwin zijn in Nederland te krijgen, maar dat is weinigen bekend. Dat komt met name omdat er hier voor wordt gekozen de producten te voorzien van een HP sticker. Biwin is groot geworden met OEM opdrachten.

R&D

Die activiteiten zal het blijven uitoefenen, maar inmiddels wil men de vestigingen in Shenzhen en Guangdong ook meer R&D werk laten doen. Mede daarom is de stap naar de beurs gemaakt. Daardoor is er meer toegang tot geld om het kapitaalintensieve research mogelijk te maken. Zelf spreekt de directie van het vasthouden en uitbouwen van de rol als “packaging and testing service provider”.

Dringen voor de beurs

Deze stap naar de beurs is er een van velen. Als we de Fincancial Times mogen geloven is het dringen bij de ingang van de beurs van Shanghai. Chinese bedrijven die “iets” doen met chips willen allemaal via een IPO aan geld komen. Die grote belangstelling heeft twee simpele oorzaken. De eerste is dat China door sancties gehinderd wordt de eigen overambitieuse plannen te realiseren. Beijing oefent daarom in verhoogd tempo druk uit op lokale IT bedrijven voortgang te boeken. In die context is een groter aantal IPO’s dan ook volkomen logisch.

2025

Er is echter een aspect dat niet vergeten moet worden. Al eerder heeft Beijing enorm veel geld beschikbaar gesteld aan de eigen chip sector (project “2025”). Het resultaat van al die funding maakt tot nu toe weinig indruk op het Westen. Het werk zelfs negatief uit, want funding door de overheid wordt gezien als een bewijs dat het bedrijf zelf onderdeel is van die overheid. Dat de sector nu naar de beurs gaat heeft dan ook als doel onzichtbaarder te maken waar het geld vandaan komt.

China blijft veel moeite stoppen in het verhullen van structuren. Wat dat betreft is de beursgang van Biwin geen nieuws, maar een variatie op een thema.

Share