HDD

Wat blijft er over van de Russische IT sector?

De lijst van bedrijven die geen zaken meer doen met Rusland groeit en de vraag is hoelang de Russische IT sector kan doorgaan.

Lijst

Afgelopen vrijdag was bekend dat Amazon, Alphabet, AMD, Apple, Cisco, Cogent Communications, Dell, Global Foundries, Google, HP, HPE, IBM, Intel, Lumen Technologies , NetApp, Oracle, SAP, Meta, Microsoft, Oracle, Samsung, SAP, TSMC, Veeam, en VMware geen zaken meer doen met Rusland. Die opsomming is niet volledig, maar lang niet alle bedrijven hebben hier expliciet over gecommuniceerd.

De lijst is lang en heeft impact op de complete IT sector. Het gaat echt om veel meer dan alleen toegang tot social media of connectiviteit naar andere landen. De drie grootste chipsmakers staan geen export naar Rusland toe. Daarmee is het voor Dell, HP en andere hardware vendors einde verhaal, wat zaken doen met dat land en Belarus betreft.

HDD fabrikanten

Het valt op dat Seagate, Toshiba en WesternDigital niet naar buiten zijn getreden met persberichten over de sancties tegen Rusland. Daardoor lijkt het alsof zijn vooralsnog doorgaan met leveringen. Of dat in de praktijk ook mogelijk is, is een ander verhaal. Het vliegverkeer en wegtransport naar het land is immers grotendeels onmogelijk geworden.

De fabrikanten weten ook wat de impact van de Amerikaanse sancties tegen Huawei voor hen betekent. Trefwoord: IE. Maar zelfs als er nog harde schijven, zonder chips met Amerikaanse IE, die kant uitgaan kan dat de lokale IT sector niet redden. Yandex liet vorige week al weten dat de hardware nog 12 tot 18 maanden mee kan. Vervanging daarvan lijkt uitgesloten. Yandex is daarbij nog een grote speler die waarschijnlijk al aan voorraadvorming heeft gedaan.

Storage onderschat

Dat verhaal gaat niet op voor al het gros van de bedrijven in Rusland. Die hebben geen hardware gehamsterd. Storage is daarbij nog eens een onderschatte component. Men kan min of meer blijven doorwerken met oude hardware, maar waar laat men de data. Toegang tot de cloud is geen optie. Rusland heeft geen eigen cloud infra voor storage. Schijven voor die omgevingen zijn niet leverbaar. Moeten Russische gebruikers dan overstappen naar de Chinese clouds voor de secundaire en koude opslag? Dat klinkt niet logisch. Dat de Russische IT sector het zeer moeilijk gaat krijgen is wel duidelijk.

Share