SNIA

Wat heeft invloed op HDD levensduur: SDC2021 video

Een van de meest praktische talks van de SDC2021 conferentie gaat over de HDD levensduur. In amper 30 minuten haalt Andrew Klein van Backblaze een aantal bekende beweringen onderuit.

SDC2021 talks

Alle opnames van SDC2021 staan ondertussen online. Een groot deel gaat over ontwikkelingen en toekomstmuziek. Minder talks gaan over de dagelijkse praktijk op een schaal kleiner dan een hyperscale datacenter. De talk van Klein is er daar een van.

Wat hij vertelt is interessant omdat een aantal bekende ideeën over de levensduur van HDD’s niet kan worden bewezen. En ook al heeft zijn bedrijf enorm veel HDD’s in gebruik in omgevingen die totaal afwijken een de gemiddelde office of serverruimte omgeving, wat hij vertelt is 1 : 1 toepasbaar. Dat komt niet in de laatste plaats omdat Backblaze gebruik maakt van reguliere modellen HDD’s. Schijven die in elke PC of server zitten, geen speciale versies die alleen voor DC omgevingen zijn bedoeld.

Machine uitzetten

Gaat een schijf eerder dood als de machine vaker aan en uit wordt gezet? Die vraag kan Klein niet beantwoorden. Het uitzetten van machines is voor een storage provider geen zinvolle activiteit. Maar bij de machines waarbij dit wel het geval is kan geen hogere HDD uitval worden vastgesteld die reden voor zorgt kan geven.

HDD en temperatuur

Houdt een HDD er eerder mee op als de directe omgeving een hogere temperatuur kent? Die vraag of claim is om meerdere redenen interessant. HDD’s staan in omgevingen waar de temperatuur de neiging heeft hoger te worden. Hogere density van de hardware is een oorzaak, maar het heeft ook met energiebesparing te maken. Als een ruimte warmer mag worden, hoeft er minder gekoeld te worden. Bezuinigen op koeling is al langere tijd een hot topic en dat zal alleen maar belangrijker worden. Ashrae maakt die hogere temperaturen ook mogelijk

Klein en zijn collega’s zien geen toename bij de uitval van HDD’s als de behuizingen warmer worden. Kanttekening daarbij is dat ze hebben gekeken naar de temperatuur in een schijf op het moment van uitval. Schijven die uitvallen produceren zelf vaker meer warmte. Dat maakt het vergelijken van de cijfers wat lastig, maar alles wijst erop dat HDD’s geen moeite hebben met een paar graden meer dan nu gangbaar is.

Er komt ook nog een ander vaker gehoord punt ter sprake, maar daarvoor wordt verwezen naar de video. So wie so is die talk de moeite van het kijken waard.

Share