Wat is een goede cloud back-up?

      Comments Off on Wat is een goede cloud back-up?

Cumulus - wolk - cloudHet aanbod van back-up leveranciers is groot, helemaal als het om cloud bases oplossingen gaat. Hier een keuze kunnen maken is echt lastig. Overzichten die bedoeld zijn om de prospect steun te bieden blinken vooral uit in het gebrek aan overzicht en betrouwbaarheid.

Met een paar klikken kunnen tientallen lijstjes worden gevonden die claimen een overzicht te zijn van de beste cloud back-up leveranciers. Sommige lijsten zijn uitsluitend voor endusers, consumenten, bedoeld. Anderen zouden het MKB of juist enterprises moeten helpen. En dan is er nog een categorie die zegt alle doelgroepen aan de hand te nemen.

Schimmig en niet transparant

Onderstaande screenshot is een voorbeeld van dat laatste. De website claimt een top 100 te zijn, maar dat is wel erg creatief. Het is niets meer dan een opsomming van steeds 25 aanbieders per doelgroep en nog eens 25 bedrijven die “enablers” zouden zijn.

 

back-up overzichtMet dit soort overzichten kan echt niemand antwoord krijgen op de vraag wat een goede cloud back-up is. Sterker nog. Dit soort overzichten toont erg veel overeenkomsten met de beruchte lijsten met VPN aanbieders. Dat soort websites en overzichten is met enige regelmaat te herleiden tot de aanbieders van VPN diensten zelf. Daar is schimmigheid gebrek aan transaparantie troef.

Onderzoek Nederland

In Nederland is op een dergelijk niet transparante manier reclame, gericht op consumenten, maken niet toegestaan. Elders gelden andere regels. De kans is groot dat Nederlandse consumenten en zakelijke gebruikers zich oriënteren op dit soort onbetrouwbare overzichten. Ook omdat er weinig alternatieven zijn. Het is uitsluitend de consumentenbond die, in samenwerking met de Europese collega’s incidenteel Acronis, Dropbox en co met elkaar vergelijken. Lokale aanbieders vallen vaak buiten de scope omdat het internationale onderzoeken zijn. Voor het MKB is er helemaal niets op dit vlak.

Enterprises en overheden zullen zich mogelijk bij de keuze voor een cloud back-up aanbieder baseren op rapportages van IDC en co. Maar ook daar valt het nodige op af te dingen. Kortom het blijft lastig op basis van goede onderbouwing een keuze te maken voor de best passende cloud back-up.

Share