Wat laat Backblaze zien over acceptatie grote capaciteit schijven?

      Comments Off on Wat laat Backblaze zien over acceptatie grote capaciteit schijven?

backblazeEind januari heeft Backblaze HDD stats gepubliceerd en het valt op dat grote capaciteit schijven ontbreken. De overzichten gelden inmiddels als een leidraad voor iedereen die veel met HDD’s te maken heeft. Men wil weten welke schijven betrouwbaar zijn. Backblaze geeft daarop een antwoord.

Consument en zakelijk

Duidelijk mag zijn dat het gebruik van HDD’s op een schaal als bij Backblaze weinig relevant is voor de consument. Het bedrijf heeft ruim 165.000 HDD’s in colocatie datacenters staan. De diensten die het daarmee mogelijk maakt zijn data back-up, persoonlijke online archieven. Back-up is voor zowel bedrijven als voor consumenten bedoeld.

Maar, het bedrijf gebruikt niet alleen enterprise HDD”s. Al jaren koopt het grootschalig gewone “consumenten” modellen op. Die zijn inmiddels zo betrouwbaar dat ze ook in een 24/7 omgeving kunnen worden ingezet. Dat wil echter niet zeggen dat een model dat het bij Backblaze goed doet ook uitblinkt in een desktop computer. Daarvoor zijn te veel andere factoren die levensduur en betrouwbaarheid bepalen.

Capaciteitsverdeling

Uit het Q4-2020 overzicht blijkt echter iets dat verder niet wordt toegelicht. Met zoveel schijven in beheer en een regelmatige aanvoer van nieuwe schijven zou men verwachten dat in de Backblaze racks ook grote capaciteit schijven aanwezig zijn.

Dat is niet het geval Er zijn een paar dozijn 16TB en 18TB schijven van Seagate in gebruik. Van de 16TB Toshiba modellen zijn er iets meer dan 1.000 stuks operationeel. 39 procent van de schijven heeft een capaciteit van 12TB. Circa 35 procent heeft een lagere capaciteit.

Grote capaciteit

Deze verdeling is in lijn met wat Storage Nieuws al eerder heeft vastgesteld. De vraag naar 18TB schijven en groter is gering. Terwijl de drie fabrikanten claimen deze te leveren is het echt lastig bewijs voor deployments te vinden. De oorzaken hiervoor zullen deels te maken hebben met de voorzichtigheid van klanten. Niemand wil dat zijn klantdata op schijven belandt die nog niet volledig vertrouwd worden.

Een andere logische verklaring kan uit de cijfers van Backblaze worden gehaald. Schijven tussen de 4TB en 12TB hebben een betere prijs/TB verhouding. Voor endusers zijn schijven van 4TB door de prijs nog steeds erg interessant. Waarschijnlijk zijn voor zakelijke gebruikers 12TB modellen een logische keuze.

De Backblaze overzichten worden vooral gebruikt om de technische levensduur van een HDD te kunnen inschatten. Bovendien zijn de stats  voor iets anders te gebruiken. Ze laten zien dat de adoptie van grote capaciteit schijven het afgelopen jaar niet is versneld.

Share