Kioxia

Wat pleit tegen over overname van Kioxia door Western Digital?

Tot een week terug waren er weer eens geruchten dat Western Digital een bod op Kioxia zou uitbrengen. Dergelijke verhalen doen met enige regelmaat de ronde. Ze waren er zelfs al jaren voordat Toshiba Kioxia op afstand moest zetten van de overige activiteiten.

Kioxia timmert aan de weg

Kioxia heeft de laatste anderhalf jaar flink aan de weg getimmerd. Het merk is in betrekkelijk korte tijd ingeburgerd. Op technisch vlak kan men de strijd met Samsung, SK Hynix en Micron goed aan. Zowel de componenten (NAND) als SSDs zijn veel gevraagd. Dat de meeste productie faciliteiten in Japan staan is ook een voordeel gebleken.

Western Digital minder voorspoedig

Voor Western Digital is de afgelopen anderhalf jaar minder voorspoedig verlopen. Het bewust onvolledig communiceren over SMR HDD’s heeft het imago beschadigd. De lopende rechtszaken zorgen ervoor dat het onderwerp nog wel even op de agenda blijft staan. Het bedrijf heeft geen eigen NAND producten, daarvoor werkt het al jaren samen met Kioxia. Western Digital ziet dat SK Hynix het marktaandeel ziet toenemen. De Zuid Koreanen beschikken wel over een gehele keten in eigen beheer. Daarnaast speelt er nog iets op het vlak van de gewone harde schijven. Hier weet Seagate positie en marge steeds verder te versterken.

Het lijkt daarom geen toeval dat nieuws over een bod van WD aan Kioxia naar buiten komt de week voordat Seagate de kwartaalcijfers bekend maakt. WD heeft dan op die manier gewoon geprobeerd de aandacht af te leiden.

Koersdaling

Die stap is vanwege het mindere imago van WD begrijpelijk. Maar die melding heeft de markt wel aan het denken gezet. Dat vertaalt zich dan ook in een koersdaling. Er kleven namelijk nogal wat nadelen aan de overname. Dezelfde punten van kritiek van twee jaar terug om precies te zijn. Zo zal de regering van Japan niet staan te springen deze strategische asset in de handen van een buitenlandse partij over te laten gaan. Het consortium dat op dit moment de aandelen bezit is breder en meer gevarieerd.

Wat ook nog steeds aan de orde is, is de rol van Kioxia al producent voor de directe concurrenten van WD. Zij zullen een dergelijke deal mogelijk aangrijpen om naar de concurrentie over te stappen. Tenslotte is er nog de onzekerheid of toezichthouders akkoord zullen gaan met een dergelijke transactie. In een gezonde markt is die toestemming al niet zeker. Op dit moment en voor de komende periode blijft schaarste waarschijnlijk. Om dan een substantiële marktverkrapping toe te staan klinkt onlogisch. Er zijn overigens geen vergelijkbare voorbeelden bekend, omdat de huidige situatie nieuw is. Alleen dat rechtvaardigt al langer onderzoek in alle landen met toezichthouders.

Dat pleit dus gewoon tegen een overname door Western Digital van Kioxia. Dat beide partijen schijnbaar al hebben laten doorschemeren het (ook deze keer) niet eens te gaan worden over de verkoopprijs van $ 20 miljard te betalen in aandelen WD verbaast dan ook niet. Een ieder kan zonder gezichtsverlies doorgaan met de eigen business.

Share