Wat pleit voor tape als opslagmedium?

      Comments Off on Wat pleit voor tape als opslagmedium?

tapeTape is een opslagmedium dat op grote schaal wordt toegepast. Speciaal voor koude opslag en archiving is het veel gevraagd. Andere technieken slagen er niet in voor deze toepassingen substantieel marktaandeel te verkrijgen. Tape heeft hier een onoverbrugbare voorsprong. Maar zijn dat de enige USP’s?

DataCenter-Insider

De Duitse publicatie DataCenter-Insider bericht op 19 augustus over de positie van tape in de datacenters. Conclusie van het artikel is dat tape daar nog lang zal worden gebruikt. De meeste beschreven argumenten die pleiten voor tape staan er genoemd. Er is echter ook een punt dat elders weinig aandacht krijgt. Misschien is het ook wel kenmerkend voor de Duitse focus om daar bij stil te staan

Tape is groener

Het artikel wijst erop dat tape minder stroom verbruikt dan HDD’s of SSD’s. Dat mag als een bekend gegeven worden beschouwd. Maar weet iedereen dat om slechts 2% van het stroomverbruik van HDD gebaseerde storage van gelijke capaciteit gaat? Waaschijnlijk heeft niet iedereen dat scherp op het netvlies. De kostenbesparing die tape voor echte koude opslag mogelijk maakt moet elke datacenter exploitant dus aanspreken.

Er is echter nog een punt waarom dat geringe stroomverbruik zo belangrijk is. Het gaat daarbij om het punt van een CO2 belasting. Grootverbruikers van elektriciteit moeten meer gaan betalen om de milieubelasting te compenseren. Al is natuurlijk het echte doel het energie verbruik niet verdere te laten toenemen.

Dataopslag op tape heeft geen 24/7 stroomvoorziening nodig. Datacenters die tape gebruiken kunnen zo voor de storage component van de dienstverlening positief bijdragen aan een geringer stroomverbruik. Daar hoort, aldus het artikel, ook een lagere CO2 belasting voor het milieu

Prikkelt

Kort door de bocht staat er dus dat tape opslag groener is dan HDD of SDD opslag. Daar valt het een en ander op af te dingen. De auteur maakt bijvoorbeeld geen melding van de mogelijkheid een datacenter met groene stroom te voeden. Maar het idee prikkelt wel. De achterliggende vraag is de volgende. Moet bij storage meer en openlijker rekening gehouden worden met de milieubelastingen? De vraag kan dus in de toekomst vaker worden gesteld. Zo te zien de discussie over tape opslagmedium van dat inzicht profiteren.

Share