HDD-800400

Wat Seagate op OCP toont is innovatief en bewijs marktsegmentatie

Tijdens de OCP summit heeft Seagate een nieuwe HDD laten zien. De innovatie is niet de capaciteit, maar de aansluiting. Voor het eerst is een native NVMe schijf getoond.

Op het blog van van Seagate staat meer te lezen over deze schijf. Het idee dat een HDD betere prestaties kan leveren door het het NVM3 protocol in plaats van de “standaard” bridge is in ieder geval zeer interessant. Prestaties heeft daarbij minder betrekking op de snelheid en meer op andere factoren.

Seagate geeft namelijk aan dat lagere TCO en minder drivers uitgangspunten zijn voor deze stap. In principe kan immers alle storage (los van FF en architectuur) dan op een manier worden aangesproken.

Met die nadrukkelijke verwijzing naar TCO geeft Seagate ook iets anders aan. De doelgroep voor deze schijf is het publiek van elke OCP summit. Hyperscalers en andere grotere (enterprise) datacenters zullen hier beter naar kijken.

Hoewel deze stap van Seagate zonder meer innovatief is en goed past bij OCP, bewijst het ook iets dat nog te weinig bekend is. NVMe HDD’s dragen net als EDSFF bij een aan verdere marktsegmentatie. Fabrikanten spelen natuurlijk in op de vraag naar betere TCO en hogere performance van de grootste klanten. Maar de keerzijde daarvan is wel dat de uitwisselbaarheid van SSD’s en HDD’s onder druk komt te staan. Die ontwikkeling heeft meer nadelen dan op het eerste gezicht lijkt. Begrippen als duurzaamheid en circulariteit (waar Seagate zich ook voor zegt in te spannen) zijn niet te combineren met marktsegmentatie.

 

Die kritische kanttekening moet gemaakt worden bij een verder zeer interessante ontwikkeling.

Share